Milyen volt a 2019-es év? Milyen lesz 2020?

Múltról és jövőről a Szegedi Tükörben. Aki kérdez: Gyúrós István, Rafai Gábor, Szabó C. Szilárd, Szincsok György és Vass Imre. Aki értékel...

2020. január 05. 17:02

Milyen volt a 2019-es év? Milyen lesz 2020?

...Kárász Anna, az NKM Szeged VE világ- és Európa-bajnok kajakosa

– Milyen volt 2019? Hasznos, egyben hullámzó év. Lehet, hogy a közvélemény úgy látta, a szegedi világbajnokság eseményei miatt több volt benne számomra a rossz, mint a jó, de belülről ezt nem így éltem meg. Igyekeztem mindent pozitívan felfogni, tanulni, erőt meríteni belőle, ezért mondhatom, hogy „kivettem” az évből, ami benne volt. Utazási élményeim közül dél-afrikai edzőtáborunk a meghatározó, imádok ott készülni, szeretem a helyi embereket. Örülök, hogy februárban visszatérhetünk, a 2020-as szezonra is ott készülünk. Ami még beugrik 2019-ről és Szegedről, hogy végre eljutottam az első koncertemre a városban. A SZIN ezúttal is kimaradt, voltam viszont a sportcsarnokban Majka fellépésén, aki jó bulit csinált.

(fotók: Szabó Luca)

– Hogy mit várok 2020-tól? Mindenki az olimpiáról kérdez, de ez nem véletlen, számomra is Tokió a fő esemény. Tippelni nem szeretnék, első körben ki kell jutnom, ez a május végi hazai válogatón dől el. Sűrű a mezőny, de ha jól sikerül a felkészülésem és nem jön közbe váratlan esemény, jó esélyem van. Az előny, hogy az olimpián egy országból már két egység indulhat a különböző számokban. Én az 500 méter egyest célzom meg, ez az első számú célom. Úgy érzem, ez lehet az utolsó dobásom, ami az olimpiákat illeti, ezért mindent megteszek a jó szereplésért. Más tervem nincs is 2020-ra, most csakis a kajakozás, az augusztusi ötkarikás játékok számítanak.

...Barok István, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (Ságvári) nyugalmazott tanára

– Szeptemberben megkaptam a Ságvári-gimnáziumért emlékérmet, ám mivel ezt a kitüntetést eddig csak olyanok vehették át, akik a Ságvári diákjai voltak – én pedig nem ide jártam gimnáziumba –, különösen nagy öröm és megtiszteltetés számomra az emlékérem. Évtizedekig szerveztem sítáborokat a Ságváriban. Nyugdíjasként akkor és oda megyek síelni, amikor és ahová akarok. Több idő jut a szeretteimre is.

A bakancslistámon szerepel még néhány síparadicsom. Az egyik a svájci Davos, a másik az amerikai Aspen, amely az egyik legvonzóbb síterep a világon. Tavaly eljutottam az USA-ba, ahol három amerikaifutball-mérkőzést is megnéztem. A legemlékezetesebb a Dallas Cowboys–Green Bay Packers mérkőzés volt, amelyet örömömre a vendégek nyertek meg, ugyanis nagy rajongója vagyok Aaron Rodgersnek. Nem hagytam fel a sportújságírással, továbbra is tudósítom a Magyar Rádiót.

– Szeged mindig ellenálló város volt, így az őszi önkormányzati választások után tovább folytatódhat a nyugodt építkezés. Sajnos, az országot illetően kedvezőtlen tendenciákat látok. Sokan arra hivatkozva támogatják a jelenlegi kormányt, hogy ők a rend hívei. Ez olyan korábbi ideológiákat juttat eszembe, amelyek a rend fontosságára hivatkozva korlátozták az emberek szabadságát és jogait. Azt remélem, lassan országosan is változnak a dolgok. Szegeden erős hagyományai vannak a demokratikus gondolkodásnak, a szabad véleménynyilvánításnak, de országosan egyre nagyobb a nyomás, és a központosítási törekvések nem arra utalnak, hogy a hatalom beletörődött volna abba, hogy kevesebb beleszólása lesz a jövőben a helyi ügyekbe. Fontos lenne a párbeszéd a két részre szakadt országban, és főleg olyanok között, akik ugyanazon a munkahelyen ugyanazokért a célokért dolgoznak.

...Kancsár Orsolya színművész, a Szegedi Pinceszínház alapítója és vezetője

– Izgalmakkal és bizonytalanságokkal teli, nehéz évet hagyunk magunk mögött a színházban, de az év végére szerencsére kisimult minden. A második félévben a tao megszűnése miatt átmenetileg bizonytalanná vált a Pinceszínház jövője. Az állami támogatás megszűnése miatt mindenre fel kellett készülünk, én még egy pár hónapos párterapeuta-tanfolyamot is elvégeztem, hogy legyen valami a kezemben, ha váltani kell. Azután szerencsére rendeződtek a dolgok: a korábbi tao helyébe lépő többlettámogatásra pályáztunk, és nyertünk 30 millió forintot. Ez éppen annyi, amennyi taót gyűjthettünk korábban, így az önkormányzat támogatásával és a jegyárbevételekkel együtt gyakorlatilag egyenesbe jöttünk, három bemutatót is tartottunk, és egy nyertes pályázat segítségével húsz év után sikerült a világítás- és hangtechnikát is megújítanunk.

– Szegeden szerencsésebben alakult az év, az önkormányzati választásokat követően folytatódhatott a békés, nyugodt építkezés a városban és a kiegyensúlyozott munka itt, a színházban. Ez újabb öt évig biztos hátteret ad a mi művészi munkánknak is, folytatódhat az a jó kapcsolat az önkormányzattal, amelyet az elmúlt években sikerült közösen kiépítettünk.

– Nem tudom, milyen mértékben érintik a színházunk életét a 2020-ban változó színháztörvények, de bizakodunk. Voltunk már fenn és lenn, valahogyan megleszünk ezután is. Januártól három darabbal vágunk neki az évad hátralévő részének. Beválogattak bennünket a Lázár Ervin programba, amely azt célozza, hogy minden gyerek jusson el színházba. Ezért a tankerületekkel összefogva havi tizenöt előadást tartunk a környékbeli oktatási intézményekben a tanév végéig. Közben új bemutatóra is készülünk, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját az Aradi Kamaraszínház művészeti igazgatója, Tapasztó Ernő állítja színpadra. És persze jövőre is lesz Várjátékok, reméljük, a teljesen megszépült Stefánián.

...Erdei Ágnes, az evosoft Hungary Kft. szegedi telephelyének vezetője

– Szoftverfejlesztő cégünk, az evosoft Hungary Kft. a Siemens AG egyik legfontosabb stratégiai partnere. A 25 éves fennállását ünneplő evosoftnál ma már több mint 1600 ember dolgozik három telephelyen, Budapesten, Miskolcon és Szegeden. Az elmúlt években dinamikusan fejlődtünk, Szegeden négy év alatt a duplájára emelkedett a létszámunk, ezzel a térség meghatározó IT-szereplőjévé váltunk. Két éve költöztünk tágas, belvárosi, Horváth Mihály utcai irodaházunkba, amelynek teljes kapacitását akkor még nem használtuk ki, viszont 2019-ben újabb harminc százalékkal bővítettük irodánk területét az épületben. Jó visszaigazolása a munkánknak, a munkahelyi környezetnek, hogy egy ősszel készült felmérés szerint a megkérdezettek az evosoftot tartják az ötödik legvonzóbb munkahelynek Szegeden. Tagjai vagyunk, jómagam pedig az alelnöke is, a szegedi IT-cégek alkotta Creativ_it szervezetnek, amelynek célja, hogy Szegedet ismert, vonzó várossá, jó alternatívává tegye az ország és Európa informatikai térképén.

A Creativ_it fontos célkitűzése az informatikai pálya népszerűsítése az általános és a középiskolákban, a helyi fesztiválokon és rendezvényeken. Ebben nagyot léptünk előre 2019-ben. Benne vagyunk a zöldcélokat megvalósító, a fenntartható mobilitást preferáló SASMob projektben is, mert cégünk fontosnak tartja a környezettudatosságot. A hozzánk látogatóba érkezők Szegeddel kapcsolatban azt hangsúlyozzák elsőként, hogy nyüzsgő, mégis élhető város. Az évek óta tartó dinamikus növekedés után 2020 a konszolidáció éve cégünk életében.

...Czutor Zoltán zenész, a Belmondo együttes énekese

– Minden évem tele van szélsőségekkel, de számomra 2019 talán a valaha volt legszélsőségesebb év volt. Nagy mélységeket és magasságokat is megtapasztaltam szakmailag és a magánéletemben is. Igazán nagy büszkeség és öröm, hogy szülővárosom kitüntetett a Szegedért emlékéremmel. Tavaly voltam ötvenéves. Sok köszöntést és szeretetet kaptam, egy óriási, húszezer nézős esemény zenei rendezése is az én felelősségem volt. De mindeközben a közélet, az emberi szellem, illetve annak tisztelete olyan lejtőre került a hazámban, hogy a sok jó dolog ellenére is nehéz lelkesnek lennem, amikor a jövőnkre gondolok. Egyre többször hatalmaskodnak és hangoskodnak olyanok, akiknek se tudásuk, se kompetenciájuk nincs egy-egy fontos területen. Azért sok biztató jel is van. Az értelmes és felelős civil erő lassan magára talál, néhány erődítményt visszafoglalni látszik az országban, de ezzel együtt a rombolók és az irigyek bosszúvágya is új erőre kapott.

Az állampárt rögeszmés szektaként hajtja a hazámat valami borongós, barna ködbe. Szeged és Budapest nem véletlenül a két legfontosabb magyar városom. Szeged eddig is a szellemi autonómia, a műveltség, a kultúra bástyája tudott lenni, remélem, 2020-ban ez a szerepe csak erősödni fog. Szeged mellett más nagyvárosok is a függetlenség és az európaiság útjára léptek. Számítok arra, hogy ezek között a városok között olyan kulturális, gazdasági és tudományos összefogás jön létre, amely jó kiindulás alapja lehet a jövőben Magyarország feltámasztásának. 2020-ban is igyekszem tartani a lelket azokban, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak, és én is számítok rájuk. Mert egyedül nem megy.