Milyen negatív kampányt szeretnék? – Ceglédi Zoltán jegyzete

Ceglédi Zoltán

2022. február 04. 10:11

Milyen negatív kampányt szeretnék? –
Ceglédi Zoltán jegyzete

A rettenthetetlen című Mel Gibson-film egyik ikonikus csatajelenetében William Wallace skót hadvezér az időzítés fontosságát mutatja be. A lovasrohamozó angolokat a skótok látszólag tétlenül, kézifegyverekkel állva várják – hogy az utolsó pillanatban ezeket eldobva hosszú, kihegyezett husángokat kapjanak fel a földről, felnyársalva a lendületből érkező, megállni-kitérni képtelen angolok sorát.

 

A jelenet kulcsa Wallace ismétlődő „hold” vezényszava, amellyel visszatartja a skótokat, nehogy túl hamar nyúljanak a hevenyészett lándzsákért, ekképp leleplezve a terveiket.

 

 

Miért mesélem ezt?

A következő miatt: a reménybeli egyéni képviselőjelölt indulása helye szerinti választási iroda 2022. február 12-én 8:00 órától adja át az ajánlóíveket. Az ajánlói aláírásokkal felvértezett jelöltet legkésőbb 2022. február 25-én 16.00 óráig kell bejelenteni. Magyarul még van egy bő hét újra átnézni-kikérdezni a saját jelölteket, hogy akad-e róluk bármi kompromittáló dolog, majd betárazni az ellenfél bejelentett jelöltjeit illető kellemetlenségekből. Utána mindkét sereg a lehető legjobb időpontot próbálja megválasztani, hogy a lándzsákat előszegezzék. Jelen példánkban ezekre először február 25-én, 16:01-kor futhat rá az ellenfél. Onnantól ugyanis nincs csere.

 

Most pedig, engedjék meg, hogy átlépjem a szokásos sopánkodást a „minden idők legborzalmasabb kampánya jön” slágert illetően.

 

Mert egyébként számunkra, szavazók számára ez az az időszak is, amikor a politikust magát látjuk, pőrén, a máskor meglévő, pártpolitikai törésvonalakon átívelő, a politikai elitnek kijáró védőburok nélkül. Egyedül a kampányidőszak a „vadászidény”, amikor a különböző oldalon álló politikusok tényleg megpróbálják egymást elejteni. Legyen is legalább négyévente alkalom és apropó, hogy önmaguk tisztességét és kompetenciáját, ellenfelük gazságát és alkalmatlanságát bizonygassák, kegyeinkért versenyezve!

 

 

Jól látni, hogy mindkét társaság kivár. Bangóné diplomabotránya csak egy ad hoc reakció volt, válasz a Schadl-ügyre, de nem több, mint egyetlen, figyelmeztető nyílvessző az ellenfél elcsatangolt talpasa felé.

 

Korábbi kampányokban ilyenkor a Polt-ügyészség már szorgosan vezetgette a letartóztatott szocialista politikusokat – de inkább amolyan biztonsági tartalékként, a kétharmad garanciájaként, nem a választást eldöntő elemként. Most még nem tett ilyet. De az ellenzék sem vette még elő az akár saját, akár nemzetközi munkával szerzett, terhelő anyagait! Időzítenek, ugyanis idén, a jelenlegi trendekből kiindulva minden leszedett jelöltnek érdemi szerepe lehet. És legyen is! Tegyék elibénk a maguk natúr valóságában az indulókat! Igazuljon meg, akinek sem fogyatkozása, sem bűne nincs túlzó, de vigye el az ördög, aki egész idáig rejtegette a mocskot.

 

Mire gondolok, mit várok?

  1. Tessék egyenként elolvasni, meghallgatni, megnézni, amit a jelöltek az elmúlt években tettek, mondtak, írtak. Ez lesz az a pár hét, amikor minden ostoba vagy gonosz mondat méltó szankciót lel. Szembesítsék őket az ordenárésággal, az ellentmondásokkal, a mellébeszéléssel, a sasszékkal és pálfordulásokkal.
  2. Legyen kipakolva, lerajzolva, adatolva, hogy melyik jelöltnek milyen gazdasági érdekeltsége van, hogy milyen valós, mondom valós anyagi körülmények között él; fotózzanak meg kocsit, villát, nyaralót. Cincálják szét a vagyonnyilatkozatát!
  3. Szorítsák sarokba az immár mindkét oldalon pártos médiával, hogy ne menekülhessen a kellemetlen kérdések elől, különösen a szakpolitikai dimenzióban. Ja, és ne küldjenek vissza többé interjút jóváhagyásra, semmi ilyet nem ír elő semmilyen sajtótörvény. Egyszerűen adják le, amit a jelölt mondott.

 

Félreértés ne essék: nem szeretném, ha bárkinek a gyerekeit fotóznák, betegségét pertraktálnák, pláne hazudnának róla vagy zaklatnák. De a politikai kampány része a negatív kampány is, és ennek vannak teljesen legitim dimenziói. Most jön el az ideje, egyfajta extrém átvilágításként. Kezdjenek bele, és csinálják jól! Már azt is tudják, hogy mettől-meddig van rá idejük. Azt meg ugye hangsúlyoznom se kell, hogy mindezek mellett, sőt, előtt továbbra is azt pártolom, hogy mindenki mesélje el őszintén és részletesen, minek neki a mandátum, milyen országot akar építeni általa.