Milyen lehet a jövő közlekedése? Hogyan alakulnak át a mobilitási szokásaink? Két napig tanácskozik a közlekedési szakma az iparkamarában

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a XXII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia megnyitóján arról is beszélt, Szeged közforgalmú közlekedése nem képzelhető el magas szintű közösségi közlekedés nélkül.
Milyen lehet a jövő közlekedése?
Hogyan alakulnak át a mobilitási szokásaink? Két napig
tanácskozik a közlekedési szakma az iparkamarában

Fejlesztési irányok a közforgalmú közlekedésben – ez a címe a pénteken záruló kétnapos XXII. Nemzetközi Közlekedési Konferenciának, amit a megyei iparkamara Párizsi körút is székházában tartanak. A konferencián felszólaló előadók a közúti és a vasúti szektor jelenéről éppúgy beszéltek, mint arról, milyen víziók vannak a közösségi közlekedésben, milyen lesz húsz év múlva Európa közlekedése.

 

Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt köszöntőjében, hogyan kapcsolódik az iparkamara a közlekedési konferenciához. Kőkuti hangsúlyozta, évek óta foglalkoznak a kamaránál a jövővel, milyen jövőképünk lehet és ennek milyen közlekedési vetületei lehetnek.

 

 

– A közlekedés döntő változások előtt áll. Épp ezért fontos, egy ilyen konferencia, ahol beszélhetünk arról, hogyan élhetjük meg ezeket a változásokat. Ez a vállalkozásoknak is nagyon fontos. Mert egyáltalán nem biztos, hogy amit ma csinálunk, azt holnap is ugyanúgy kell csináljuk. Lesznek szakmák, amiket másképp kell csinálni, mint korábban, olyanok is lesznek, amik teljesen eltűnnek. A vállalkozásoknak elemi érdekük azzal is foglalkozni, milyen a munkavállalóik mobilitása, hogyan jutnak el a munkahelyükre. Hogyan fogja ezeket befolyásolni a technikai változások? Minden olyan eredmény, ami egy ilyen konferencián elhangzik, az minden vállalkozásnak fontos lehet – mondta az iparkamara elnöke.

 

Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere azt hangsúlyozta megnyitójában, hogy fontos, hogy többféle aspektusból is megvizsgáljuk, egy-egy terület merre tart. Erre is jó ez a konferencia.

 

– Nekünk az egyik legfontosabb szolgáltatás a közlekedés biztosítása. A modern nagyvárosban mindenkinek az életének a része a közlekedés. Az említett változás valószínűleg még nagyon az elején tart, ezért sem mindegy, merre tartunk, milyen jelenségekkel kell számolnunk, hogyan kell alakítsuk a jövőben a közlekedési szokásainkat. Azt gondolom egy Szeged méretű város életében a közforgalmú közlekedés nem képzelhető el magas szintű közösségi közlekedési szolgáltatások nélkül. Ezt egyre nehezebb pénzügy kondíciók között kell megvalósítsuk, hiszen a központi költségvetési támogatás évről évre kevesebb. Az önkormányzatnak a jövőbe tekintésbe ad segítséget ez a konferencia – mondta Nagy Sándor.

 

A konferencián kitüntették Peredi Pétert, a Fuvarozók Országos Szövetségének főtitkárát.

 

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a konferencia pénteki záróelőadásaként a SASMob projektről, a munkahelyi mobilitási eredményekről beszélt, részletesen bemutatva az önkormányzat és a partnercégek közötti projektben megvalósult fejlesztéseket, az elért célokat, eredményeket.

 

A konferencián Bánffi Tibor XX. századi járművekről készült tablóit is kiállították.