Milliós összegek a tankerületi vezetőknek, a tanároknak semmi – Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa a Témában

Egy szem bonbon, egy szál virág, vagy leginkább semmi járt a tanároknak, a tankerületek vezetői viszont 1–2,5 millió forint közötti jutalmakat tehettek zsebre a tavalyi év végén. A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit hírigazgató vendége a Momentum oktatáspolitikusa volt.
Csiló Alexandra

2022. november 23. 11:13

Milliós összegek a tankerületi
vezetőknek, a tanároknak semmi – Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa a Témában

Tóth Endre a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a tankerületek vezetői mennyi jutalmat kaptak. A nyilvánosságra hozott dokumentumban szerepel, hogy a Szegedi Tankerületi Központ vezetője, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit 2 millió 440 ezer forinttal a második legnagyobb összegű jutalmat kapta a tankerületeket igazgatók között. Míg Miklós Anikó a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője másfél milliós prémiummal gazdagodhatott tavaly.

 

A Szeged Televízió hírháttérműsorában elhangzott, a megkérdezett pedagógusok 87 százaléka azt felelte, hogy tanév végi jutalom gyanánt semmit sem kapott, a maradék 13 százaléknak pedig csak igen kis értékű ajándékokkal, pénzjutalmakkal hálálták meg a munkáját. Erős a kontraszt a tankerületi vezetőknek kiosztott milliós összegű „motivációs elismerésekkel”. Pláne úgy, hogy a legmagasabb, 2,5 millió forintnyi jutalom összege megfelel egy kezdő tanár éves keresetének. Miképp egy pályáját kezdő pedagógus bére alig több mint bruttó 200 ezer forint, de ez az összeg tizenöt évnyi tanítás után sem haladja meg a bruttó 300 ezer forintot.

 

Tóth Endre szerint azzal, hogy a hatvan tankerületi igazgató összesen 110 millió forintnyi jutalmat kapott, nemcsak az a probléma, hogy még inkább szélesebbre nyílt az olló a kereseti különbségekben, de az is, hogy messze nem megérdemelt összegekről van szó. Ugyanis a momentumos politikus úgy véli, hogy jutalmakat akkor szoktak osztogatni, „ha jól megy a szekér, és sikereket ér el egy ágazat, azonban itt erről szó sincs”. Hiszen nincs szabad tankönyvválasztás, a tanári keresetek megdöbbentően alacsonyak és az állami iskolafenntartás egyre működésképtelenebb.

 

A műsorban Tóth még arról is beszámolt, hogy mennyire nehezen sikerült megkapnia a jutalmazással kapcsolatos adatokat. Tíz hónapnyi jogi hercehurca volt, mire a Klebelsberg Központ és a tankerületek átadták ezeket a közérdekű információkat a politikusnak.

Forrás: Klebelsberg Központ

 

A nyilvánosságra hozásuk után a Klebelsberg Központ jogi lépésekkel is megfenyegette Tóthot azzal az indokkal, hogy sértő módon tette közzé az adatokat. Szerinte ez a fenyegetés nem a személyének szólt, hanem a sajtónak, hogy az adatok leközlésével akár ők is perelhetővé válnának.

 

Nézze meg a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind