Milliárdos nagyságrendű fejlesztések az Északi városrészben a 2019-es önkormányzati választás óta

Folytatjuk sorozatunkat, amiben az egyes választókörzetek önkormányzati képviselőit kérdezzük arról, mi mindent sikerült már megvalósítaniuk. Aki ezúttal válaszol: Tóth Károly.
Bod Péter

2022. szeptember 27. 20:48

Milliárdos nagyságrendű fejlesztések
az Északi városrészben a 2019-es önkormányzati választás óta

Az elmúlt években is nagy figyelmet fordítottunk az Északi városrész lakossága életkörülményeinek, az intézmények működési feltételeinek javítására, közösségi programjaira, környezetünk ápolására, szépítésére – tekintett vissza a legutóbbi önkormányzati választás óta eltelt időszakra Tóth Károly önkormányzati képviselő.

 

Az azóta eltelt időszak eredményei közül elsőként a 2020 júniusában átadott egyik legnagyobb szegedi egészségügyi beruházást, a Gáspár Zoltán utcai új Egészségcentrumot említette meg. A beruházás megvalósítására az önkormányzat 300 millió forint európai uniós támogatást és 251 millió forint saját forrást fordított.

 

 

A kor követelményeinek megfelelően az új orvosi és védőnői rendelők mindegyike akadálymentesen megközelíthető. Az épületeken energetikai korszerűsítést is végeztek: a homlokzatok, a tetők és a padlók hőszigetelést kaptak, kicserélték a nyílászárókat, a fűtési és világítási rendszert átalakították.

 

Járdákat építettek, kerékpártárolókat, a védőnői szolgálathoz babakocsi-tárolót hoztak létre. Egy mentőbeállót és 37 gépkocsi-parkolót alakítottak ki. Az udvaron 24 fát ültettek, és körülbelül 560 négyzetméternyi területen füvesítettek – sorolta a beruházás részleteit Tóth Károly.

 

A fejlesztési program nagyságrendjét jelzi, hogy a korszerű egészségügyi intézményben összesen egy kisvárosnyi, körülbelül 11 ezer embert látnak el.

 

Megújult a negyvenéves fiókkönyvtár

Más típusú, ám szintén a fontos fejlesztések sorába tartozik az Északvárosi Fiókkönyvtárának a felújítása, ami tavaly júniusban volt. A városrész népszerű közművelődési intézménye 1982-ben kezdte meg működését. Fogalmazhatunk úgy, hogy negyvenedik születésnapi ajándékként a felújítására önkormányzati céltámogatásból több, mint 12 millió forintot fordítottak. Ezt egészítette ki egy sikeres, a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázat, ahonnan közel 3,8 milliós támogatás érkezett.

 

 

– A pályázati támogatást berendezésre, bútorokra lehetett költeni, ebből történt a belső terek bútorainak teljes cseréje: könyvespolcokat, kölcsönzőpultot, bútorokat, kiegészítőket készíttettünk, vásároltunk. A fiókkönyvtár felújítása az alábbi területeket érintette:

  • nyílászárók cseréje,
  • a vizesblokk átalakítása, teljes felújítása
  • a korábbi raktár megszüntetése, közösségi térré alakítása,
  • egy kis foglalkoztató helyiség kialakítása,
  • a padlóburkolat teljes cseréje,
  • a villamoshálózat felújítása, átalakítása - álmennyezet kialakítása,
  • falfestés

– kaptunk teljes körű összefoglalót az itt elvégzett munkálatokról a városrész képviselőjétől.

 

A városi és a városrészi közlekedés szempontjából is nagy jelentőségű volt a Rózsa utca felújítása. Az olvasók emlékezhetnek rá, hogy tavaly július és november között zajlott a Rózsa utca teljes szakaszán az ivóvízvezeték-rekonstrukciós program, ami önkormányzati forrásból, 250 millió forintból valósult meg.

 

Ötvenöt milliót költöttek a Gáspár Zoltán utcai idősek klubjának felújítására

– A városrész nyújtotta lehetőségek és a helyi életminőség javítását szolgálta a Gáspár Zoltán utcai nyugdíjasklub felújítása, ami tavaly augusztus elejére készült el – tért át egy újabb területre Tóth Károly.

 

A beruházás során a telephelyen kicserélték a nyílászárókat, az intézmény homlokzati hőszigetelést kapott. Emellett a teljes alapterületen a radiátorok, világítótestek korszerűsítésére is sor került. A klub új burkolatokat kapott, átalakították és teljesen felújították a vizesblokkokat. Az akadálymentesítése kapcsán készült egy akadálymentes parkoló. Átalakították a bejáratot és az intézményben egy akadálymentes mosdót alakítottak ki. A tálalókonyhát teljes egészében felújították, új konyhatechnológiai berendezéseket vásároltak. Ezen kívül a klub berendezéseit, bútorait, a függönyöket, szőnyegeket is újakra cserélték.

 

 

Az újonnan beszerzett kanapék, fotelek, székek az idősek kényelmét, míg az irodabútorok és eszközök a dolgozók munkáját segítik. A beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege valamivel meghaladta a 47 millió forintot.

 

– Igaz – tette hozzá az önkormányzati képviselő –, a projekt összköltsége meghaladta 55 millió forintot. A jelzett támogatáson felül 8 millió forintot Szeged önkormányzata biztosította. Ezen túlmenően a kistérség egyesített szociális intézmény további eszközök beszerzésével, felszerelésével – mosógép, tévé, szappanadagolók, kéztörlőtartók, szúnyoghálók – járult hozzá a beruházás teljessé tételéhez – hallhattuk Tóth Károlytól.

 

Ami mindennek a végeredménye: a felújított telephely hatvan idős embernek ad napközben kulturált elhelyezési és étkezési lehetőséget.

 

Teljesen megújult a gedói óvoda is

A most futó önkormányzati ciklus összegszerűen legnagyobb beruházása a gedói óvoda felújítása volt. Nemrégiben, ez év szeptember 21-én adták át a teljesen megújult óvodát.

 

– A kétszáz férőhelyes, 1980-ban épült gedói óvoda panel technológiával készült, három részből álló épületegyüttesénél időszerű volt a korszerűsítés – mondta el Tóth Károly.

 

A fejlesztéssel az volt a cél, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az intézmény működését, az óvoda energiafelhasználása akár hatvan százalékkal csökkenhet. A modernizálásra két uniós pályázatból összesen 560 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat. Az energetikai korszerűsítésre 390 millió forint európai uniós forrást használhatott fel az önkormányzat, míg a másik pályázatban elnyert 170 millió forint uniós támogatást az épület felújítására költhették.

 

 

A beruházás során kicserélték az összes külső nyílászárót és a régiek helyett műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az intenzív napsütéssel érintett ablakok árnyékolót kaptak. A homlokzatot hőszigeteléssel látták el. Ezzel párhuzamosan elbontották az épület meglévő magastetős fedését, helyette lapostetőt építettek ki, a teljes felületen hő- és vízszigeteléssel. Az épületegyüttes új villámvédelmi rendszert kapott, továbbá korszerű napelemes rendszert telepítettek. A villanyvezetékeket és lámpatesteket is kicserélték, helyettük energiatakarékos led-világítást építettek ki. Új beléptető, valamint informatikai és riasztórendszer létesült kábelhálózat-felújítással. Korszerűsítették az épület gépészeti rendszerét is. Új fűtési rendszert építettek ki, megújult a szennyvízhálózat és a csapadékvíz-elvezető rendszer, az udvaron egy új ivókút és locsoláshoz szükséges csatlakozási pontok létesültek – kaptuk a minden részletre kiterjedő felújítási listát Tóth Károlytól.

 

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építettek, az épületen belül akadálymentes folyosókat és egy olyan csoportszobát alakítottak ki, amelyhez akadálymentes illemhely is tartozik. Akadálymentes parkolót alakítottak ki az udvaron, a belső kerítésen új, akadálymentes kiskapu készült, mellette új, fedett kerékpártárolót építettek. Az udvaron belső kerítések áthelyezésével nagyobb játszóudvart biztosítanak a gyermekek részére.

 

Geotermikus fűtési rendszer kialakítása

Az Északi városrész életéhez szorosan hozzátartozik a szegedi geotermikus fűtési rendszer kialakítása. A huszonkét milliárd forintos szegedi beruházásnak köszönhetően, az uniós támogatással létrejött fejlesztés a felére csökkenti a távfűtéshez felhasznált gáz mennyiségét és a szén-dioxid-kibocsátást a városban – jelezte Tóth Károly.

 

A Gáz utca és a Csongrádi sugárút sarkán valamint a Gyöngyvirág utca és Agyagos utca találkozásánál a geotermikus kutak fúrása befejeződött. A projektnek köszönhetően Reykjavík után a szegedi lesz Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató-rendszere.

 

 

Szeged kiemelt célja, hogy Magyarország legzöldebb városa legyen, ezt is szolgálja a Gáz utca és Makkosházi körút sarkán megvalósult faültetési program. Itt az elmúlt időszakban, két ütemben összesen 120 fát ültettünk: juharlevelű platánokat, turkesztáni szilfákat és amerikai hársfákat – mondta el a városrész képviselője.

 

Járdafelújítás, olvasótábor, családi napok, filmvetítések

A legutóbbi fejlesztés az a járdafelújítás volt a József Attila sugárúton, amit Osztrovszky utca és Lengyel utca közötti szakaszán végeztek el ez év augusztusának végén.

 

Nem maradhat ki a felsorolásból, hogy a városrész több pontján minden év tavaszán kerül sor egynyári virágosztásra, egyre népszerűbbek az előkertek, amikhez vadászkerítést telepítenek. Ahogyan az sem, hogy az idén nyáron már hetedik alkalommal rendezték meg húsz kisiskolás részvételével, a Kultúrkör Egyesület támogatásával, az Északvárosi Fiókkönyvtárban a hagyományos Olvasó- és robotikatábort.

 

– A városrész közösségi rendezvényeinek sorában sokszáz résztvevője van az évente sorra kerülő családi napoknak, és kedvezően fogadták új kezdeményezést, az Északváros ízei elnevezésű, főzőversennyel zajló gasztronómiai programot valamint az augusztusi szabadtéri filmvetítéseket – osztotta meg tapasztalatait Tóth Károly.

 

Hamarosan kezdődik a Lengyel utca felújítása, aminek keretében várhatóan október elejétől november végéig burkolati munkákra, az engedély nélkül leburkolt zöld felületek és a sérült szegélyek helyreállítására kerül sor. A burkolati munkák elkészültével a Lengyel utcában pollereket (faoszlopokat) helyeznek el, majd november elejétől cserjéket és néhány fát telepítenek.

 

– A következő évekre vonatkozó terveink között szerepel a kerékpárút-bővítés, a városi zöld program folytatása, intézményfelújítás, számos közösségépítő program megvalósítása. Mindezeket jelentős mértékben befolyásolja az EU-támogatások valamint az önkormányzati források jövőbeli alakulása – mondta Tóth Károly.