Milliárdos megtakarítása, nyolc ingatlana és kaszinói is vannak az új honvédelmi miniszternek

A másik két új miniszter, Csák János és Nagy Márton sem panaszkodhat.
Kékes Viktória

2022. július 06. 08:00

Milliárdos megtakarítása, nyolc ingatlana és kaszinói is vannak az új honvédelmi miniszternek

Két héttel a határidő lejárta után, de felkerült a kormány honlapjára Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Csák János és Nagy Márton vagyonnyilatkozata. Ezekből az derül ki, hogy három igen tehetős tárcavezetőt igazolt le Orbán Viktor. 

 

A három új miniszter közül Szalay-Bobrovniczky vagyona a legnagyobb. Még úgy is, hogy kinevezése előtt kénytelen volt megválnia olyan érdekeltségeitől, amelyek összeférhetetlenek voltak kormányzati pozíciójával. Ennek megfelelően csehországi repülőgyártó cégét és a vagongyártó vállalkozását is átadta Hernádi Zsoltnak. 

 

Aggódni azért nem kell érte, továbbra is négy cégben van érdekeltsége, közülük a legjelentősebb a London Capital Kft. Szalay-Bobrovniczky ezzel vásárolta be magát a Garancsi Istvánnal közös vállalkozásba amellyel öt budapesti kaszinó üzemeltetését vették át a 2019-ben elhunyt Andy Vajna cégétől. A Telex arra emlékeztet, az üzletet 19,4 milliárd forintért szerezték meg, amihez 10,5 milliárd forintot kaptak az államtól a jegybank kedvezményes hitelprogramjából, a maradék 9,487 milliárdot pedig a két vállalkozó egy-egy cége hitelezte meg. A kaszinók koncessziója csak 2024-ig szólt volna, ám 2021 őszén a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda 2056-ig meghosszabbította az engedélyüket úgy, hogy ehhez még pályázatot sem kellett kiírni, elég volt egy ajánlattételi eljárás.

 

A London Capital Zrt. jól tejelt tavaly, 1,624 milliárd forintos osztalékot tudott kivenni a honvédelmi miniszter.

 

A céges érdekeltségei mellett megtakarítása is van bőven Szalay-Bobrovniczkynek:

  • 1,067 milliárd forintja van a bankszámláján,
  • 86,57 millió forintnak megfelelő összeget tart a devizaszámláján, és
  • 53 millió forintja van értékpapírokban.

 

Ingatlanvagyona is irigylésre méltó, a XII. kerületben három lakás, Badacsonytomajon egy ház, Tabajdon egy több mint 1 hektáros telek és több hektárnyi erdő, Gyulakeszin pedig szőlő és legelő van a tulajdonában. 

 

Csák János is vagyonos ember, noha Szalay- Bobrovniczky nyomába sem érhet. A kulturális és innovációs miniszternek Badacsonytomajon és Szigligeten is van egy-egy nyaralója. Ezenkívül 71 millió forint megtakarítása van állampapírokban, és 90 milliót tart más értékpapírokban. A bankszámláján 8 millió forintot és 25,5 ezer eurót tart vagyonnyilatkozata szerint.

 

A manapság recesszióval fenyegető gazdaságfejlesztési miniszternek 190 millió forintos megtakarítása van különböző értékpapírokban és biztosításokban. Nagy Márton készpénzben 3 millió forintot, a bankban 8 millió forintot és 10 ezer eurót tart.

 

Miniszterként havi bruttó 5 millió forintot keres, emellett havonta 4 ezer eurót kap a Mol felügyelőbizottsági tagjaként. 

A gazdaságfejlesztési miniszternek a II. kerületben van egy 89 négyzetméteres lakása, a XII. kerületben pedig egy 39 négyzetméteres lakásnak a tulajdonosa.