Milliárdokat költöttek rá, mégis négy éves csúszásban van a Magyar Államkincstár ügyfélbarát informatikai rendszere

A projekt költségét 2016-os indulásakor valamivel több mint 10 milliárd forintra becsülték. Ma már ez az összeg eléri a 15 milliárdot és a határidőt jövő nyárra módosították. Azt nem tudni, hol tart a fejlesztés, mivel a MÁK az erre vonatkozó kérdésekre nem válaszol.
Kékes Viktória

2022. december 13. 12:41

Milliárdokat költöttek rá, mégis négy éves csúszásban van a Magyar Államkincstár ügyfélbarát informatikai rendszere

Eredetileg 2018-ra ígérték, el is költöttek rá milliárdokat, de továbbra sincs kész az államkincstár új ügyfélbarát családtámogatási és nyugdíjbiztosítási informatikai rendszere – írja a Népszava.

 

A lap arra emlékeztet, hogy a fejlesztést eredetileg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság indította el, még 2016-ban. A projekt költségét akkor valamivel több mint 10 milliárd forintra becsülték, amely teljes egészében az Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A befejezés dátuma 2018 vége volt.

 

A Népszava információi szerint a belső pletykák már tavaly arról szóltak, hogy elakadt az informatikai projekt. Állítólag részben ennek rendbetételére küldték a MÁK élére Bugár Csabát, akinek kinevezéséhez módosítani kellett az erre vonatkozó kormányrendeletet. (Az elnöki pozíció betöltéséhez eredetileg ötéves közigazgatási gyakorlatot írtak elő, amit Bugár érkezése előtt módosítottak, így már elég volt a pénzügyi gyakorlat.) 

 

Kívülről a négy éves csúszásban lévő fejlesztésből csupán annyit látszik, hogy az ugyanazon azonosítószámon futó projekt ma már „a kincstári rendszerek felhasználói felületeinek fejlesztése” nevet viseli, a projekt támogatási keretösszegét 14,7 milliárd forintra emelték, az új projektzárási időpont 2023. június vége. 

 

A MÁK tavaly nyáron bejelentette az új számlavezető rendszer első fázisának lezárását, de arról nincs hír, hogy hol tart a hatékonyabb működéséhez, az ügyfélbarátabb szolgáltatáshoz szükséges többi fejlesztés. A MÁK lassan egy hónapja nem válaszol a Népszava kérdéseire sem.