Miközben civil áldozatai vannak az orosz rakétázásoknak, Moszkva szerint az ukránok nukleáris provokációra készülnek

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. augusztus 18-án este.
Garai Szakács László

2022. augusztus 18. 22:52

Miközben civil áldozatai vannak az
orosz rakétázásoknak, Moszkva szerint az ukránok nukleáris
provokációra készülnek

A török elnökkel és az ENSZ-főtitkárral is tárgyalt Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, megvitatták a védelmi együttműködést, Oroszország „nukleáris zsarolását” és az ukrajnai gabonaexport kérdéseit – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség az ukrán elnök honlapján kiadott közleményre hivatkozva.

 

A két elnök a közlemény szerint pozitívan értékelte a gabonaexport-kezdeményezés végrehajtását. Zelenszkij kiemelte Törökország és személyesen Erdoğan vezető szerepét abban, hogy ez a kezdeményezés elindult és megvalósul. Megjegyezte, hogy ez segít leküzdeni a globális élelmiszerválságot. Megvitatták a kezdeményezés javításának, a megvalósításához szükséges biztonság erősítésének és az export mennyiségi növelésének lehetőségeit.

 

A megbeszélésen szóba került, hogy Ukrajna szerint az ideiglenesen megszállt területeken az oroszok mostanáig csaknem félmillió tonna gabonát tulajdonítottak el. Az államfők egyetértettek abban, hogy a lopott árukkal folytatott kereskedés elfogadhatatlan. A megbeszélésen megvitatták a zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzetet, valamint Oroszországi nukleáris zsarolását.

 

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz nukleáris zsarolás a zaporizzsjai atomerőműben az egyik legnagyobb kockázat, amit Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja teremtett és az országoknak kemény és következetes választ kell adniuk bármilyen, a nukleáris biztonságot fenyegető lépésre, hogy időben megállítsák azt. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Oroszországnak azonnal ki kell vonnia csapatait az atomerőmű területéről.

 

Az államfők emellett érintették a védelmi együttműködés kérdését és megvitatták a lehetőségeket ezen a területen. Erről azonban az ukrán fél részleteket nem hozott nyilvánosságra. Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy a török elnök részt fog venni a Krími Platform elnevezésű ukrán kezdeményezés második csúcstalálkozóján. Az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán elnöki iroda sajtószolgálatára hivatkozva beszámolt arról, hogy a két államfő jelenlétében Ukrajna és Törökország közötti egyetértési nyilatkozatot írtak alá, amelyben Ankara vállalta, hogy részt vesz Ukrajna háború utáni újjáépítésében. A dokumentumot török részről a kereskedelmi miniszter, ukrán részről az energetikai tárca vezetője látta el kézjegyével.

 

Első projektként a Kijev megyei Romanyivka faluban található híd helyreállítását fontolgatják, amely Bucsát és Irpinyt köti össze a fővárossal. A híd az orosz invázióban elpusztult. Megállapodtak abban is, hogy a jövőben közös ukrán–török munkacsoportot hoznak létre a helyreállítási kérdések megvitatására.

 

Zelenszkij Erdoğan előtt António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt négyszemközt, majd mindhárman közös megbeszélést tartottak. Ez utóbbi után Zelenszkij leszögezte: Oroszországgal csakis azután lehetségesek a tárgyalások, ha az orosz csapatok elhagyják a jogellenesen elfoglalt ukrán területeket. Erdoğan változatlanul hisz abban, hogy a háborúnak a tárgyalóasztal mellett véget lehet vetni. Hozzátette: kész megvitatni az ENSZ-főtitkárral és Zelenszkijjel folytatott háromoldalú megbeszélés eredményeit Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Guterres a találkozó után figyelmeztetett, hogy a zaporizzsjai atomerőműben bekövetkező bármilyen károkozás „öngyilkossággal” érne fel. Az ENSZ-főtitkár szorgalmazta az atomerőmű körüli terület demilitarizálását és leszögezte, hogy sürgősen megállapodásra van szükség a nukleáris létesítmény tisztán polgári infrastruktúraként való helyreállításához és a régió biztonságának szavatolásához. Kijelentette, hogy az ENSZ támogatja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség küldöttségének Kijevből az atomerőműbe történő látogatását, amennyiben ezzel Oroszország és Ukrajna is egyetért. A főtitkár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az atomerőmű létesítményei, területe ne legyen katonai műveletek tárgya. Sürgette, hogy a katonákat és a haditechnikát vonják ki az erőmű területéről.

 

Civil áldozatai is vannak Harkiv újabb rakétázásának

Tizenkettőre emelkedett a kelet-ukrajnai Harkivot ért éjszakai orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma, az elhunytak valamennyien polgári lakosok, javarészt idős emberek. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a Harkiv központjára kilőtt orosz lövedékek egy többemeletes házat találtak el, aminek az egyik lépcsőházi bejárata teljesen beomlott. A katasztrófavédelem hangsúlyozta, hogy a ház környékén semmilyen ukrán katonai objektum nincs. Az orosz csapatok nyolc rakétát lőttek ki az oroszországi Belgorod felől. Az egyik rakéta egy lakóépületet talált el, amely részben megsemmisült, a sebesültek között két gyerek is van.

 

Rakéta csapódott be a Harkivtól nyolcvan kilométerre délre található Krasznohrad több lakóépületébe is, ketten meghaltak és megsebesült egy 12 éves gyerek. Harkivot szerda este is rakétatámadás érte, akkor hatan vesztették életüket, és 16 sebesültről tudni. Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot és térségét az invázió februári kezdete óta rendszeresen éri támadás. Bár az ott folyó harcoknak több száz halálos áldozata van, az orosz csapatok nem tudták ellenőrzésük alá vonni a várost.

 

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, Ukrajna fokozott orosz rakétatámadásokra számít Kijev ellen az augusztus 24-i ukrán függetlenségi napon.

 

Az oroszok szerint az ukránok nukleáris provokációra készülnek – mindent „megjósoltak”, hogyan fog történni az állítólagos támadás

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

 

A tábornok azt állította, hogy provokáció előkészítésére az ukrán Dnyipro operatív-taktikai csoport parancsnoksága augusztus 19-ére sugárzásmérő állomásokat telepít Zaporizzsja környékére. Mint mondta, a parancsnokság kiképzés keretében sugárszennyezésben végzendő feladatokat készül gyakoroltatni az ukrán 108. területvédelmi dandárral, a 44. tüzérdandárral és a Zaporizzsjába vezényelt katonai egységekkel.

 

A szóvivő szerint emellett augusztus 19-ére befejeződik az ukrán sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi csapatok 704. ezredének összevonása Zaporizzsja térségében, hogy készen álljon egy zaporizzsjai atomerőműben bekövetkezett baleset tényének rögzítésére, valamint arra, hogy az állítólagos következmények felszámolását demonstráló intézkedéseket hajtson végre.

 

Konasenkov azt hangoztatta, hogy augusztus 19-én a tervek szerint az ukrán tüzérség csapásokat mér majd a zaporizzsjai atomerőmű területére a Nikopol városban található lőállásokból. A következményekért az orosz fegyveres erőket fogják hibáztatni.