Mihálik Edvin: Zöld várost építünk – átadták a Szeged és Bordány közötti kerékpárút utolsó szakaszát

Mától Bordány is balesetmentesen elérhető két keréken Szegedről. Vasárnap a Sziksósfürdőre vezető Vereshomok út és a Kulipintyó csárda közötti 3,7 kilométeres útszakaszt adták át, ami 2,5 méter széles és kétirányú. A vasárnapi kerékpárút-átadásra időzítették a Sziki Teljesítménytúrát.
Bod Péter

2022. március 20. 17:07

Mihálik Edvin: Zöld várost építünk – átadták a Szeged és Bordány közötti kerékpárút utolsó szakaszát

Vasárnap adta át a Szeged és Bordány közötti kerékpárút eddig hiányzó, 3,7 kilométeres szakaszát Mihálik Edvin, városi képviselő, az önkormányzat zöldügyekért felelős tanácsnoka.

 

A most átadott beruházáshoz az Európai Unió 340 millió forinttal járult hozzá, amit Szeged városa további közel 100 millió forinttal egészített ki 

 

– mondta el a vasárnap kora délutáni átadón Sziksósfürdőn, a strand bejárata közelében. 

 

Bár az építkezéssel már tavaly az utolsó negyedévében végzett a közbeszerzési eljárásban győztes Vízép Holding Kft., ám a forgalomba helyezési engedélyt a kerékpárút csak nemrégiben kapta meg, ezért tolódott az átadás mostanra. 

 

Zöld város építünk – fogalmazott ünnepi beszédében Mihálik Edvin, majd emlékeztetett arra, korábban kevesen gondolták, hogy Szegeden a közlekedő emberek 20 százaléka kerékpáros lesz.

 

Jó úton halad Szeged, hogy továbbra is a legbringásabb magyar város legyen. (fotók: Iványi Aurél)

 

A környezetkímélő városi közlekedéshez nem csak a kerékpárutak fejlesztése, hanem a tömegközlekedés megújítása is hozzátartozik – tette hozzá a tanácsnok.

 

Vasárnap a Sziksósfürdőre vezető Vereshomok út és a Kulipintyó csárda közötti 3,7 kilométeres útszakaszt adták át, ami 2,5 méter széles és kétirányú. 

 

Mostanra nem kizárólag ez készült el, hanem a kerékpárút mellett egy közel 3 kilométer hosszú csapadékvíz-szikkasztó árok is több áteresszel. 

 

Az új nyomvonal mellé 83 fát ültettek.

 

 

Túrával ünnepeltek

 

A vasárnapi kerékpárút-átadásra időzítették a Sziki Teljesítménytúrát, amit ebben a formában tavasszal utoljára 2019-ben rendeztek meg. Az érdeklődést valóban minden várakozást felülmúlt, tudtuk meg a szervező Szegedi Sport és Fürdők Kft. illetékesétől, mert négyszáznál többen vágtak neki és győzték le a kitűzött távolságot gyalog vagy kerékpárral. Már az előzetes jelentkezésekből sejteni lehetett, hogy sokan vállalkoznak a szokásos tavaszi teljesítménytúrára, amelyet a hagyományoktól eltérően most a kerékpárút átadása miatt egy héttel korábban tartották meg.

 

Az idei volt a huszonegyedik Sziki Teljesítménytúra, amire előzetesen 216-an, 200-nál többen vasárnap a túra helyszínén jelentkeztek. A természetjárók 8, 17 vagy 30 kilométeres utak közül választhattak, míg a kerékpárosok 8, 15 és 25,5 kilométer megtételére vállalkozhattak.  A túrázók vasárnap 7 óra 30 perc és 10 óra között folyamatosan indulhattak, míg a biciklisek indítását 10 és 14 óra közé tették. 

 

Az általunk megkérdezett túrázók és kerékpárosok elmondták, hogy azért vesznek részt a teljesítménytúrán, mert remek közösségi programnak tartják. A túra útvonalán található állomásokon frissítővel várták őket, sőt Zsombón a helybeliek kemencében sütött buktával várják évek óta a teljesítménytúrán résztvevőket. 

 

A tavaszi napsütéses vasárnap ideális körülményeket biztosított a Sziki Teljesítménytúra gyaloglóinak és kerékpárosainak.