Mihálik Edvin: Sikeres volt a napvitorla-projekt, ezért folytatjuk – árnyékolják a Kárász utcát

Tavaly kapott elsőként napvitorlákat a Kárász utca. A kísérlet bevált, a tapasztalatok jók voltak, ezért az idén már jelentősen bővítik a sétálóutcán a napvitorlákkal lefedett részt.
Bod Péter

2023. március 16. 13:01

Mihálik Edvin: Sikeres volt a
napvitorla-projekt, ezért folytatjuk – árnyékolják a Kárász
utcát

A kivitelező már a mai napon elkezdi a Kárász utca Széchenyi tér felőli szakaszán a napvitorlákhoz tartozó rögzítőelemek felszerelését – mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Mihálik Edvin, Szeged Zöld város programért felelős tanácsnoka.

 

Idén, ellentétben a tavalyival a Kárász utca több szakasza kap napvitorlát, amit azzal indokolt Mihálik Edvin, hogy sikeresen vizsgáztak a napvitorlák a sétálóutcán, érezhetően csökkentették a hőséget. A csőhatás elkerülése is indokolja, hogy nem teljes egészében fedik le a sétálóutcát.

 

A szerdán indult kivitelezésről a tanácsnok elmondta, hogy az ezt elnyerő cég a Széchenyi tér felől kezdi meg a munkát, amivel előreláthatóan május elejére fognak végezni. Ezt követően a munkák a Kárász utca Klauzál tér és Kölcsey utca közötti szakaszán folytatódnak, és ezzel május közepére, Szeged napjára végeznek.

 

 

A munka harmadik ütemében napvitorlát kap a Kárász utca és a Kölcsey utca kereszteződése, valamint a Kárász utcának az a Dugonics tér felé eső szakasza, ahol tavaly már felszerelték az utcai árnyékolókat – mondta el a tanácsnok.

 

Kiterjedt felmérést végzett a napvitorlák tavalyi használatától Mihálik Edvin, aki elmondta, kifejezetten sokan válaszoltak a feltett kérdéseire. Ezekből kiderült, hogy túlnyomó többségében nagyon kedvezőek a napvitorlákkal kapcsolatos tapasztalatok, ugyanakkor sokan javasolták, hogy a jövőben legyenek színesebbek az utcai árnyékolók.

 

Így lesz benapvitorlázva a Kárász utca

 

A pasztellhatás megtartása mellett ezt a tanácsot ugyanúgy megfogadták, mint azt, hogy a nyár elmúltával távolítsák el a vásznak kifeszítésére szolgáló acélsodronyokat – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Részben az önkormányzati, részben magántulajdonban állnak azok az épületek, amelyeken elhelyezik a napvitorlák kifeszítéséhez szükséges elemeket. Valamennyi esetben kérték és kivétel nélkül megkapták a lakóközösségek hozzájárulását a szükséges technikai jellegű beavatkozások elvégzéséhez.

 

Az elmúlt hetekben és napokban más is történt a Kárász utcán – tette hozzá az elmondottakhoz Mihálik Ervin. Térburkolati javítások mellett felújították a sétálóutca padjait és virágtartóit, hogy a tavasz kezdetével a legszebb arcát mutathassa a város egyik legszebb és legforgalmasabb gyalogos utcája.