Mihálik Edvin: sajtószabadságról beszélni 2022-ben is jogos követelés

A jelenlegi magyarországi állapotokat szembesítette ünnepi beszédében a Márciusi Ifjak 12 pontjával Mihálik Edvin, önkormányzati tanácsnok, az ellenzék országgyűlési képviselő Kiskundorozsmán a Petőfi Művelődési Házban tartott március 15-ei megemlékezésen.
Bod Péter

2022. március 15. 14:18

Mihálik Edvin: sajtószabadságról beszélni 2022-ben is jogos
követelés

A dorozsmai ünnepi program több ponton is változott. Fodor Antal önkormányzati képviselő betegsége miatt lemondta a szereplést, az ő helyét vette át Mihálik Edvin. 

 

A Jerney János Általános Iskola ünnepi műsorában szereplő diákok közül tízen lebetegedtek – mondta el Hajdú Géza, a helyi művelődési ház igazgatója, így produkciójukat videófelvételről játszották le. 

 

1848. március 15-e a magyar forradalom és szabadságharc történelmünk egyik sarokköve, annak ellenére, hogy tragikusan végződött – kezdte ünnepi beszédét Mihálik Edvin. A történelem azonban a forradalom és szabadságharc hőseit igazolta – tette hozzá. 

 

A Márciusi Ifjak a szabadság, egyenlőség és testvériség hármas jelszavát szerették volna megvalósítani. Ezekre az alapértékekre évente nem csupán egyszer kell emlékeznünk – figyelmeztetett a szónok, aki mindezt azzal egészítette ki, hogy Szeged városa a maga szabadságával és szolidaritásával örököse a magyar forradalom és szabadságharc szellemiségének. 

 

 

A sajtószabadság és a cenzúra eltörlése 2022-ben éppen olyan jogos követelés, mint volt 1848. március 15-én a 12 pont részeként – jelentette ki Mihálik Edvin, aki bírálta a hazai torz médiaviszonyokat, amelynek nagyrészében egy kézben összpontosul a tulajdon. 

 

Az interneten terjedő irányított félretájékoztatást a legnagyobb bűnnek nevezte, amelyet egy társadalom ellen el lehet követni – fűzte tovább gondolatait.

 

A szónok a 12 pontban foglaltakat szembesítette a mai magyar valósággal. Komoly kétségének adott, hogy ma érvényesülne mindenki esetében a törvény előtti egyenlőség elve. Aligha valósulhat meg a közös teherviselés abban a társadalomban, amelyben évek alatt mesésen meggazdagodhatnak bizonyos körhöz tartozók. 

 

Mihálik Edvin úgy látja az úrbéri viszonyok kérdése ma azért tehető fel újból, mert vannak, akik bármilyen vagyonra rátehetik a kezüket. Vállalkozások évtizedes munkája válik tulajdonosaik számára semmivé, mert olyan országban élünk, amely nem tiszteli a magántulajdon szentségét.

 

A 12 pont utolsó helyén szerepelt az unió követelése, amelyet abban a korban az Erdéllyel való egységet jelentette. Mára az unió jelentése átalakult a magyar társadalom számára, mert Európát és vele az Európai Uniót értük alatta. Azt a közösséget, amelyhez Magyarország tartozik.

 

 

Bár Mihálik Edvin beszéde nem tett semmilyen utalást az orosz-ukrán háborúra, de azt a kijelentést, hogy ma az EU a béke és a szabadság záloga hazánk számára, aligha lehet ettől függetleníteni. 

 

Az ünnepi műsor része volt az Öreghegyi Bodza Citerazenekar fellépése, amely bizonyította, hogy katonanóták is remekül előadhatóak ezen a hangszeren. Szentes-Bíró Ferencné a Dorozsmai Versmondók Körének tagja Egy ünnep margójára című verset szavalta el.

 

Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták a művelődési ház szomszédságában található Petőfi-szobrot és Kossuth-emlékművet.