Mihálik Edvin: Most különösen fontos a környezetbarát fűtőanyagok használata

Naponta 35-en halnak meg Magyarországon a légszennyezettség miatt; Szegeden kampány indítottak azért, hogy senki ne fűtsön káros anyagokkal, például ne égessen el műanyagot. Mihálik Edvint, a város zöld programot felelős tanácsnoka volt a Téma vendége, ahol a környezetvédelem mellett a jövő évi választásokról is beszélgettek Balogh Judittal.
Garai Szakács László

2021. november 11. 13:08

Mihálik Edvin: Most különösen
fontos a környezetbarát fűtőanyagok használata

Mihálik Edvin elmondta, minden nagyvárosban jellemző, hogy a fűtési szezon kezdetével jelentősen romlik a levegő minősége és ez évről évre problémát jelent. Most azonban a koronavírus-járvány miatt is különösen fontos erre odafigyelni, ugyanis a rossz levegő kedvez a légúti megbetegedések terjedésének.

 

Ezért indította el idén is a város a Fűtsünk okosan kampányt, amelynek keretében tájékoztatják a lakosságot arról, milyen fűtanyagokat szabad használni és milyen káros következményekkel járnak a korszerűtlen tüzelési módok.

 

Szeged város zöld tanácsnoka arra is felhívta a figyelmet, hogy a környezetszennyező fűtőanyagok használata mögött gyakran nem a rossz anyagi helyzet, hanem a tájékozatlanság áll. Elmondta, sokan megengedhetnék maguknak, hogy csak környezetbarát anyagokkal fűtsenek, de megszokásból, vagy tudatlanságból nem tesznek így – elsősorban nekik szól ez a kampány.

 

A szegedi önkormányzat egyébként idén is támogatta tűzifával azokat a családokat, akik erre rászorulnak. A program sikerét jelzi, hogy szinte minden pályázó megkapta az igényelt fűtőanyagot.

 

 

Az adásban szóba került a választási kampány is, hiszen Mihálik Edvin nyerte meg az ellenzéki előválasztást a Szegedet és a Homokhátság településeit magába foglaló Csongrád-Csanád megyei 2. számú választókerületben, így ő lesz az, aki jövőre megmérkőzik majd a Fidesz jelöltjével.

 

Mint mondta, a zöld kérdések a bolygónk jövőjéről szólnak, így az előválasztási kampányban is megkerülhetetlenek voltak. De ugyanilyen fontosnak tartja a korrupció elleni küzdelmet, és a jelenlegi kormányzás igazságtalanságaival szembeni kiállást.

 

Hozzátette, nem számít ki lesz a Fidesz képviselőjelöltje 2022-ben, mert Orbán Viktor embereinek egyetlen feladata a parlamentben, hogy mindig a megfelelő gombot nyomják meg a szavazáson.

 

Leginkább arra van most szükség, hogy az ellenzéki politikusok valóban az emberek problémáival foglalkozzanak és minél inkább elérhetők legyenek a választók számára – így még azokat is meg lehet győzni, hogy támogassák a kormányváltást, akik korábban a Fideszre szavaztak. Példaként Szabó Sándort, a város szocialista országgyűlési képviselőjét említette, akit már kétszer választottak újra a szegediek. Szerinte a saját győzelme is annak tudható be, hogy a kampány során igyekezett minél több választóval személyesen találkozni, és ezt folytatni szeretné a következő időszakban is.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

 

Tovább olvasom