Mihálik Edvin: Lázár Jánosnak felelősséget kell vállalnia a tramtrain sorozatos hibáiért

Garai Szakács László

2022. január 26. 12:28

Mihálik Edvin: Lázár Jánosnak
felelősséget kell vállalnia a tramtrain sorozatos hibáiért

Mi is beszámoltunk róla, hogy a MÁV kedd esti közleménye szerint a Szeged–Hódmezővásárhely vonalon mostantól csak kétóránként közlekedik a vasútvillamos. Vagyis az ígért járatsűrítés helyett jelentős ritkításra kényszerült a MÁV-Start. Mihálik Edvin szerint egymást érik a problémák a 80 milliárdos beruházással, és ezért Lázár Jánosnak kell felelnie.

 

November 6-án Lázár János büszkén tette ki Facebook-oldalára a tramtrain tervezett menetrendjét: január 15-éig óránként, utána csúcsidőben már húszpercenként közlekedtek volna a járatok a két város között.

 

 

A valóságban azonban egyre távolabb kerülünk ezektől a tervektől, hiszen a mai naptól már csak két óránként jár a vasútvillamos, ugyanis a Stadler csak egy járművet enged közlekedni. 

 

Szegeden az SZKT villamosai helyettesítik a tramtraint, hogy a városban zavartalanul tudjon mindenki utazni.

 

 

Mihálik Edvin, Szeged zöld tanácsnoka, eddig is többször kritizálta a vasútvillamosért felelős kormánybiztost, ugyanis Lázár a tervezettnél jelentősen hosszabb menetidőn a szegedi megállóhelyek ritkításával akart csökkenteni. Az ellenzék közös jelöltje válaszul petíciót indított a megállók védelmében.

 

 

A kedden bejelentett járatritkítás kapcsán Mihálik azt írja, most már egyértelmű, hogy itt sokkal súlyosabb problémák vannak a vasútvillamos projekttel, mint a menetidő hossza. Szerinte arról van szó, hogy Lázár János kampányolni akart a tramtrain átadásával, így a szakmai szempontokat felülírták a politikai érdekek – ez pedig a kormánybiztos felelőssége:

 

„A kormányváltás után kezdeményezni fogom a tramtrain beruházás teljes átvizsgálását, hogy kiderüljön, milyen mulasztások és rossz döntések vezettek a műszaki hibáktól hemzsegő induláshoz. Lázár Jánosnak vasútvillamos ügyi kormánybiztosként vállalnia kell a felelősséget a sorozatos problémákért!”