Mihálik Edvin és Szabó Sándor nyerték az ellenzéki előválasztást a Szegedet érintő körzetekben

Csongrád-Csanád megye 2-es választókörzetében éjfél körül jöttek ki az adatok, eszerint Mihálik Edvin a szavazatok több mint felét kapta. Botka László gratulált neki és az 1-es körzetben győztes Szabó Sándornak, aki fölényesen győzte le a helyi DK-s jelöltet, akit a Jobbik is támogatott.

2021. szeptember 30. 02:11

Mihálik Edvin és Szabó Sándor nyerték az ellenzéki előválasztást a Szegedet érintő körzetekben

Amit már este fél nyolc körül is tudtuk az, hogy Szabó Sándor (MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom) nagy fölénnyel győzte le Binszki Józsefet (DK, Jobbik) Csongrád-Csanád megye 1-es választókerületében. A papíralapú szavazatok így álltak az Országos Előválasztási Bizottság honlapja szerint:

Csongrád-Csanád megye 1. számú egyéni választókerületében

  • Szabó Sándor (MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom) 6588 szavazat (73,17 százalék)

  • Binszki József (DK, Jobbik) 2416 szavazat (26,83 százalék).

Binszki József a Szeged Televízió kérdésére válaszolva már este 7 órakor azt mondta, túl van a gratuláción, felhívta ellenfelét, Szabó Sándort. Binszki gratulációja idején a papíralapú szavazatokat már megszámolták, csupán 1500 online szavazat volt hátra, de akkora volt a jelenleg is a körzet országgyűlési képviselőjeként dolgozó Szabó előnye (4172 szavazat), hogy azt már nem lehetett behozni. Binszki később azt írta a Facebookra: tavasszal együtt küzdenek a kormányváltásért.

Szabó Sándor: Győzzük le együtt jövőre a Fidesz-kormányt!

Az MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott jelölt a Facebookon azt írta: „Folytassuk tovább közösen a megkezdett munkát, győzzük le együtt jövőre a Fidesz-kormányt! Kormányváltás és korszakváltás kell egy összetartó, sikeres Magyarországért!”

Csongrád-Csanád megye 2. számú egyéni választókerület

Korábban azt írtuk, Csongrád-Csanád megye 2. számú egyéni választókerületében nincs hivatalos eredmény, de több forrásból is úgy értesültünk, hogy Mihálik Edvin (Momentum, MSZP, Párbeszéd) nyerte ezt a körzetet Tóth Péter (Jobbik, DK, LMP) és Tóth Szabolcs (Mindenki Magyarországa Mozgalom) előtt.

Éjfél körül adatok jöttek Csongrád-Csanád megye 2. számú választókerületéből, ezek alapján Mihálik Edvin fölényesen nyerte a körzetet. Íme:

  • Mihálik Edvin (Momentum, MSZP, Párbeszéd) 3417 szavazat (50,35 százalék)

  • Tóth Péter (Jobbik, DK, LMP) 2090 szavazat (30,8 százalék)
     
  • Tóth Szabolcs (MMM) 1279 (18,85 százalék).

Mihálik Edvin: Győztünk!

Mihálik Edvin este 10 óra után azt mondta a Szeged.hu-nak: Az előzetes eredmények alapján nagyon úgy néz ki, hogy győzött, de nemhogy hivatalos, még pontos adatuk még nincs. „Nagyon köszönjük a magas részvételt az előválasztáson, és nagyon köszönjük, hogy ilyen sokan támogattak bennünket” –fogalmazott a Momentum politikusa, akit az MSZP és a Párbeszéd is támogatott az előválasztáson.

Nem sokkal éjfél után Mihálik azt írta a Facebook-oldalára: „Győztünk! Az önök támogatásának köszönhetően én vagyok az ellenzék közös jelöltje Szegeden és a Homokhátságon.”

A Momentum, MSZP és a Párbeszéd által támogatott jelölt azt is írta, történelmi pillanat, hogy létrejött a szövetség, ami jövőre képes leváltani Orbán Viktort és kormányát. „Gratulálok Szabó Sándor képviselő úr győzelméhez is, jövőre együtt dolgozunk majd az Országgyűlésben Szeged és térsége fejlődéséért!” – tette hozzá.

Így tehát úgy áll a helyzet, hogy Szeged zöld tanácsnoka, Mihálik Edvin indulhat jövő tavasszal a többségében Szeged kertvárosi részeit és a Homokhátságot magába foglaló Csongrád-Csanád megyei 2-es számú egyéni választókerületben a fideszes jelölt ellen.

Botka László gratulált Szabó Sándornak és Mihálik Edvinnek

Szeged polgármestere a Facebookon úgy fogalmazott, biztos benne, hogy Szabó Sándor újra győz a Fidesz ellen, és üdvözölte az önkormányzat zöld tanácsnoka, Mihálik Edvin győzelmét is.

„Szeged a demokratikus Magyarország bástyája, az összefogása városa. Szívből gratulálok az előválasztás győzteseinek! Gratulálok Szabó Sándor barátomnak és korábbi kabinetfőnökömnek, aki immár két ciklus óta képviseli városunkat az országgyűlésben. Biztos vagyok benne, hogy 2022-ben újra nyerni fog a Fidesz ellen, és ezután is eredményesen képviseli majd városunkat a parlamentben. És szívből gratulálok Szeged város fiatal és tehetséges zöld tanácsnokának, Mihálik Edvinnek is, aki a másik szegedi körzetben aratott győzelmet. Együtt építjük tovább városunkat!”

A Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Szabó Sándor országgyűlési képviselőjelölt, Márki-Zay Péter ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelölt (MMM), Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, László Róbert, a Political Capital elemzője és Ormos Zoltán internetjogász is válaszoltak Balogh Judit kérdéseire.