Mihálik Edvin Alsóvároson a remény gyertyájának meggyújtásakor: Azt kívánom, hogy békében, boldogságban, egészségben tölthessék a karácsonyt szeretteik körében!

A Zöld város programért felelős tanácsnok a nagymamája halászléjének fontosságáról, Kelemen testvér a szívünkben születő békéről beszélt a Mátyás téren.
Garai Szakács László

2022. december 04. 18:25

Mihálik Edvin Alsóvároson a
remény gyertyájának meggyújtásakor: Azt kívánom, hogy békében,
boldogságban, egészségben tölthessék a karácsonyt szeretteik
körében!

Hogy volt értelme Alsóvároson a ferenceseknél is adventi délutánt szervezni, azt az jelzi, hogy többen voltak ott a kolostor bejáratánál, mint a múlt héten:

  • a gyerekek, ha nem a kézműves-foglalkozásokon csináltak karácsonyi díszeket,
  • akkor az adventi koszorú körül futkároztak,
  • miközben a felnőttek forró teával vagy forralt borral a kezükben beszélgettek.

 

Igazából ez volt a lényeg, hogy egy kicsit kimozdulva, sétálva fújjanak egyet a nagy adventi rohanásban. Merthogy, ha valamikor, akkor az utóbbi időben ilyenkor mindig rohanunk mindenhova, mindenért. A gyertya meggyújtása előtt Mihálik Edvin Zöld város programért felelős tanácsnok is erről beszélt:

 

– Ebben az időszakban nagyon is nagy szükség van mindenkinek a remény lángjára. Ha szétnézünk a mindennapokban, akkor egy nagyon nehéz gazdasági helyzetet látunk, ami a rohanó világunkat még jobban nehezíti. Amikor tavaly egy másik helyszínen gyújthattam meg a remény lángját, akkor azt mondtam az ottlévőknek, hogy remélem, lezárunk egy hosszú, rossz szakaszt, a koronavírus-járvány szakaszát és valami jobb, reménytelibb világ jön. Ehhez képest most egy háborús időszakban éljük a mindennapjainkat. Amikor meggyújtjuk ma ezt a gyertyát, akkor kifejezzük az örömünket, hogy békében, biztonságban készülhetünk a következő ünnepre.

 

Újszeged önkormányzati képviselője arról is beszélt, hogy míg a gyerekeknek az ajándékokról szól a karácsony, a felnőtteknek sokkal inkább az együttlétről a találkozásokról. – Abban biztos vagyok, hogy a karácsony egy olyan ünnep, ami mindenkinek jelent valamit. Nekem leginkább nagymamám halászléjével párosul ez az élmény, ami mindig ott van az ünnepi asztalon, ami azt is mutatja, hogy egy évvel idősebbek vagyunk, de még mindig megvagyunk egymásnak. Jó készülődést kívánok, kedves alsóvárosiak! – mondta Mihálik Edvin.

 

 

A képviselő után Kelemen testvér az alsóvárosi ferencesektől egy régi kedves barátjáról emlékezett meg. – Nem találkoztunk rendszeresen, de Vasadi Péter költő barátsága nekem nagyon sokat jelentett. Itt, Szegeden ismertem meg húsz éve. Amikor ide jött hozzánk elcsendesedni, akkor azt kérte, szólítsuk Péter testvérnek. Nagyon sokat, nagyon jókat beszélgettünk, amikor közöttünk volt, írásai, versei nagyon sokat jelentenek a mai napig is nekem – mondta a ferences testvér, aki ezután felolvasta a költőnek A remény istene és az ő fia című művét.

 

Kelemen testvér köszöntőjében ezután azt mondta, amilyen a készületünk, olyan lesz a karácsonyunk is. – Ha azt szeretnénk, hogy a szeretet ünnepe legyen a karácsony, akkor már most szeressünk, ebben a pillanatban. Keresztény hagyomány szerint az advent az imádság, az elcsendesedés ideje, amikor ebben a csendben önmagunkkal, istennel, embertársainkkal találkozunk.

 

A beszédek után Mihálik Edvin és Kelemen testvér közösen meggyújtották a remény lángját Alsóváros adventi koszorúján. A gyertyagyújtás után a mindig pazar Peter&Pan gitárduó adott egy rövid koncertet a már téli fagyokra tekintettel bebugyolált Szűz Mária-szobor lábánál.