Mihálik Edvin a Témában: Ha nem adjuk föl, akkor meghátrálhat a hatalom a Szegedi Tudományegyetem ügyében

A Momentum szegedi elnöke szerint lehet, hogy Orbán Viktor 133 bólogató embere mindent megszavaz a parlamentben, amit a miniszterelnök kitalál, de Szeged szabad város, itt az embereknek van véleménye.

2021. február 25. 16:49

Mihálik Edvin a Témában: Ha nem adjuk föl, akkor meghátrálhat a hatalom a Szegedi Tudományegyetem ügyében

„Ez nem azt jelenti, hogy most ezzel megszavazzuk, hanem arról fogunk szavazni, hogy ezt a változatot fogjuk” – talán ez volt a szenátusi szavazás kulcsmondata. Ugyanis Rovó László rektor ezen megjegyzése arra utalt, az utána következő szavazás nem a modellváltásról dönt, csupán arról, hogy az előterjesztések melyik változatáról szavazzanak. Ilyen sűrűn előfordul bármilyen közgyűlésben, ahol módosító javaslat érkezik egy előterjesztéshez. Módosító itt is volt.

Mihálik Edvin a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában elmondta: január 17-én írtak levelet az oktatási ombudmannak a Szegedi Tudományegyetem szenátusi ülésének nyilvánosságát követelve, mert a nem szenátusi tagok közül korábban mindössze 20 fő követhette az ülést. Választ nem kaptak, de annyit elértek, hogy a január 29-i, sorsdöntő ülést már 3000-en követhették. Az egyetem tehát megoldotta a technikai hiányosságokat.

„Háromezer egyetemi polgár láthatta azt az egészen botrányos szenátusi ülést, ahol szerintünk ezt az egészen rossz döntést meghozták”

– tette hozzá Mihálik.

Szajbély Mihály leveléről, amiben a professzor több kifogást is tett a szenátusi ülés kapcsán, a Momentum elnöke azt mondta: felháborító, hogy Szajbély Mihálynak nem küldték el az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszát. Még akkor is, ha Rovó Lászlónak írta a levelet a professzor, és ebben azt kérte, továbbítsa az észrevételeit a fenntartó minisztériumhoz.

Szajbély Mihály a többi közt ezt írta a rektornak:

„A válasz szövegét nem ismerem, annak tartalmáról Rektor úr informált 2021. február 18-án kelt levelében. Nem kétlem, hogy az összefoglalás pontos, mégis kérem Rektor urat, a minisztérium átiratát egészében is juttassa el nekem.”

Mihálik Edvin közérdekű adatigényléssel élt, azt várja a minisztériumtól és a Szegedi Tudományegyetemtől, hogy küldjék el nekik is a válaszlevelet.

A Momentum helyi elnöke úgy látja, nem legitim a szenátusi döntés, szerinte Szajbély Mihálynak igaza van, amikor kifogásolja

  • a határozati javaslat kialakítása során tapasztalt anomáliákat;
  • azt, hogy a határozat szavazásra bocsátása előtt nem kaptam szót, noha hozzászólási szándékomat időben és egyértelműen jeleztem, a szenátus ügyrendje szerint pedig a szót rektor úr nem tagadhatta volna meg;
  • azt, hogy a szavazás elindításakor nem volt egyértelmű, hogy a Szenátus pontosan miről szavaz;
  • a rektor agresszív és fenyegető kommunikációját.

Mihálik azt is elmondta: óriási dolog volt, hogy az egyetemi polgárok és a szegediek szembeszálltak a hatalommal. Szeretné, ha a parlament nem hozna döntést a modellváltásról, mert a lakosság is ellenzi a modellváltást kétharmados arányban.

A Momentum elnöke szerint megéri küzdeni azért is, mert ha lenne egy új szenátusi szavazás, akkor nem menne át a modellváltás. Megemlítette még Nagy Blankát, aki közigazgatási pert indított a Fővárosi Törvényszéken a szegedi szenátusi ülés miatt.

Mihálik Edvint a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte: