Mihálik Edvin: 400 millióba kerül a szegedi egyetemet irányító fideszes alapítvány

Közérdekű adatigényléssel megszerezte a Szegedi Tudományegyetem közfeladat-finanszírozási szerződését a szegedi és homokhátsági ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt.
Cservenák Zoltán

2021. december 02. 17:00

Mihálik Edvin: 400 millióba kerül a szegedi egyetemet irányító fideszes alapítvány

Mihálik Edvin a Facebookon azt írta: egy kisebb egyetemi kar elműködne abból a pénzből, amit egy év alatt a kormánypárti tagokkal feltöltött alapítvány fölemészt.

 

A Szegedi Tudományegyetem közfeladat-finanszírozási szerződését közérdekű adatigényléssel szerezte meg a szegedi és homokhátsági ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt. Ebben az áll, évente 400 millió forintból működik az SZTE-t irányító alapítvány.  

 

Korábban is voltak arról hírek, hogy milliós fizetéseket kaphatnak a tagok, így nem meglepő a 400 millió forintos működésre fordítható összeg. A Szegedi Tudományegyetem irányításáért felelős kuratóriumba az Orbán-kormány nevezte ki a tagokat a „modellváltásnak” nevezett folyamat során.

 

„Hogy mire fogja költeni ezt a pénzt az alapítvány, azt nem lehet tudni – az erre vonatkozó jogszabály elég tágan fogalmaz. De egy biztos, ezeket a forrásokat már a kormány által összeállított kuratórium használja fel tetszése szerint. Azóta sem tudjuk, miért volt erre szükség, mi az a feladatkör, amit az egyetem helyett ők jobban el tudnak látni” 

 

– írja a Facebookon Mihálik Edvin, aki szerint nem igazán lehet tudni arról sem, mi lesz az egyetemi dolgozók és a fizetésük sorsa.

 

Az ellenzéki képviselőjelölt szerint ugyanis a beígért, fixnek mondott 15 százalékos bérkiegészítés az emelkedő árak miatt nem sokat segít, pedig a szegedi oktatói és dolgozói bérek messze elmarad az európai átlagtól, sőt, sokan közülük a garantált bérminimumot kapják.

 

(archív fotó: Szabó Luca)