Mihálffy Béla megint olyannal dicsekszik, amihez semmi köze – Garai Szakács László jegyzete

Bónusz: pártja és kormánya lassította azokat a beruházásokat, amire most roppant büszke, sőt, átmeneti adósságba kényszerítette Szegedet.
Garai Szakács László

2023. február 11. 10:21

Mihálffy Béla megint olyannal
dicsekszik, amihez semmi köze – Garai Szakács László jegyzete

A Fidesz szegedi KDNP-s országgyűlési képviselője Facebook-oldalán újra szegedi beruházásokkal dicsekszik. Tavaly szeptemberben csinált már hasonlót, akkor is lebukott, de úgy gondolta, eltelt annyi idő azóta, hogy egy ahhoz hasonló győzelmi jelentést csináljon.

 

 

Ezúttal arra büszke, hogy 2 milliárd forint többlet-támogatást kapnak a szegedi Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból megvalósuló fejlesztések.

 

Több forrást kap a

  • Cső utcai óvoda fejlesztése,
  • a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér fejlesztése,
  • a szegedi kerékpárút hálózat fejlesztése,
  • a kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztése és
  • a Gáspár Zoltán utca 7/C. szám alatti ingatlan felújítása, ahol négy háziorvosi, négy fogorvosi, két gyermek háziorvosi praxist és hat védőnői körzetet integrálnak.

 

Mi a közös ezekben?

A beruházások jelentős része elkészült már,

  • arra az Európai Unió adott forrást,
  • Szegednek meg kellett előlegeznie ezeket a munkákat.

 

Utóbbi a legfontosabb. Az bevett gyakorlat az Európai Unióban, hogy utólag fizetik ki a munkákat: elkészül, kiszámlázzák, igen, készen van, tessék, itt a pénz.

 

Most is így történt. Csakhogy Magyarország az egyetlen ország, ahol egy elkészült beruházásra szánt uniós forrást nem kapott meg az rögtön azonnal, aki megelőlegezte rá a pénzt.

 

A Mihálffy Béla által büszkén bejelentett majdnem kétmilliárd forint tehát olyan pénz, amit akkor kellett volna megkapnia Szegednek, amikor elkészültek ezek a beruházások. Ezeknek a kifizetésével a kormány nem kegyet gyakorol, hanem szabályosan levégzi azt, amit el kell. Ezt a pénzt nem a Fidesz, a kormány adja, rajta keresztül kaphatja csak meg Szeged. De nem azért kell megkapnia a városnak, mert jó fej a kormány, meg megint segítenek, hanem mert azt a pénzt korábban az Európai Unió már megítélte Szegednek, az a pénz jár a városnak.

 

Mégvalami, ez a csúcsa mindennek: most azért adja ezt a pénzt a kormány, mert rájuk szóltak Brüsszelből, hogy jó lenne végre tényleg odaadni azoknak, akiknek ez valóban jár.

Vélemények

mutasd mind