Mihálffy Béla büszke rá, hogy legyőzte a szegedi rászorulókat – Nemes István olvasói levele

A Fidesz megfosztaná a rászoruló szegedieket a kedvezményes lakhatástól – de az önkormányzat nem hagyja magát! Amit a Fidesz elvett, azt Szeged visszaadja.
Szeged.hu

2023. január 25. 16:38

Mihálffy Béla büszke rá, hogy
legyőzte a szegedi rászorulókat – Nemes István olvasói levele

A szegedi önkormányzat országosan egyedülálló szociális programokat működtet: egyösszegű támogatásban részesül például minden iskoláskorú gyermeket nevelő család, minden nyugdíjas és rokkantsági ellátásban részesülő szegedi. Ennek a városi szociális hálónak egyik legfontosabb eleme a bérlakásprogram. Az önkormányzat a tulajdonában álló ingatlanokat felújítja és a piaci ár töredékéért, gyakran harmadáért biztosítja rászorulók számára. Több ezer család jutott így otthonhoz az elmúlt években és nem csak a legszegényebbeknek volt erre lehetőségük, de kedvezményt kaptak fiatalok, egyetemi, főiskolai hallgatók, illetve súlyosan mozgáskorlátozottak is – feltéve persze, hogy anyagi helyzetük ezt indokolttá tette.

 

Csakhogy a Fideszt ez zavarta.

 

Ezért a rászorultak lakhatását lehetővé tevő városi rendeletet a kormányhivatal megtámadta, a Kúria pedig idén januárban megsemmisítette. Úgy döntöttek, hogy a város nem nyújthat támogatást a bérlakásokban élő családok egy részének. Szó szerint ez szerepel a határozatban:

 

„A törvény az önkormányzati lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadását egymástól elkülönülten szabályozza. A kétféle bérbeadás ezért nem kapcsolható össze. Költségelvű bérbeadás esetén az önkormányzat nem állapíthat meg lakbérkedvezményt.”

 

Vagyis a bíróság arra jutott, hogy Szegeden túl sok támogatást kaptak a fiatalok, a hallgatók és a mozgáskorlátozottak – a költségelven bérbeadott lakásokat ugyanis többnyire ők kapták meg, pályázat útján.

 

 

Van tehát egy önkormányzat, amelyik tud és akar segíteni a lakhatásban minél több embernek. És ezt a Fidesz a törvény erejével meg akarja akadályozni. Ráadásul, teljesen elképesztő módon ezt a döntést a város kormánypárti képviselője büszkén ünnepli:

 

„Újabb győzelem a szegediek érdekében” – írta ki a Facebook-oldalára. Mihálffy Béla így jelentette be, hogy több száz szegedi családtól el kellene venni a lakbérkedvezményt. Aztán még hozzáteszi, hogy itt az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok védelmében született egy döntés. A képviselő úr úgy látszik, nem csak számolni, de olvasni se tud, ugyanis sem a tanárokat, sem a nővéreket nem érinti a határozat (itt bárki elolvashatja, tényleg nem). Ha kicsit figyelt volna tudná, ők éppen tisztességes béreket próbálnak kiharcolni maguknak, csakhogy ezt a követelésüket a kormány rendre elutasítja. Az ő valóban nehéz helyzetüket egy ilyen kisstílű politikai hazugsághoz felhasználni újabb mélypont a szegedi Fidesz történetében.

 

 

De a mi városunkat szerencsére nem Mihálffy Bélához hasonló, a kormányt feltétlenül kiszolgáló droidok irányítják. Amit a Fidesz elvett, azt Szeged visszaadja. Botka László polgármester úr ugyanis rögtön bejelentette, hogy a rászorulóktól elvett lakbérkedvezményt a város ki fogja nekik fizetni – tehát senkinek sem kerül majd többe a lakhatás, mint eddig.

 

Azt azonban nehéz megérteni, mégis miért volt erre szükség? Miért kellett a Fidesznek megtámadnia egy sikeres szociális programot, ami segít a szegedieknek? Miért kellett meghurcolni azokat, akik jogosan vették igénybe a lakbérkedvezményt? Miért zavarja a kormányt az, ha Szeged segít? És miért kellett a szegediek számára nyilvánvalóan hátrányos döntést hangosan ünnepelni?

 

Az egyetlen válaszom erre az, hogy politikai botránykeltés zajlik, a Mihálffy Bélától megszokott módon. Megint valótlan állításokat tesz és vádaskodik a tények ismerete nélkül és még az sem zavarja, ha emiatt szegediek szenvednek kárt.

 

Nemes István