Miért kell kormányt váltani? – Bod Péter jegyzete

Bod Péter

2022. február 08. 14:09

Miért kell kormányt váltani? – Bod
Péter jegyzete

A napokban egy kormánypártisággal nem vádolható ismerősöm feltette a kérdést, hogy azon kívül miért szavazzon az ellenzékre az országgyűlési választáson, hogy leváltsák Orbán Viktort. Hangjából kiérződött az ellenzékkel szembeni elégedetlensége, és a beszélgetés későbbi részében kiderült, hogy valóban gyengének gondolja a Márki-Zay Péter vezette csapat teljesítményét.

 

Nem akartam magyarázni a helyzetet, ami tetszik, nem tetszik, erősen befolyásolja a lehetséges kormányváltók lehetőségeit. Nem akartam eleve védekező alapállásból érvelni, és elősorolni, hogy a két oldal pénzügyileg nem összemérhető, hogy a médiatúlsúly érzékeltetésére hirtelen nem találnám a szavakat.

 

Máshonnan indítottam.

 

  • Milyen kormányzás folyt abban az országban az elmúlt tizenkét évben, amelyikben a harmadik ciklus végén az elégségestől messze elmarad az orvosok, a szakápolók, a tanárok és a rendőrök létszáma? Nélkülük működik az ország.
  • Szerintem azért kell kormányt váltani, hogy a felsoroltakból legyen elég. Azért kellene kormányt váltani, hogy ne úgy nézzen ki a magyar egészségügy és a magyar oktatás, ahogyan most. Vagy talán ezekre büszke a miniszterelnök?
  • Tényleg: tizenkét év mire nem volt elegendő? Vagy például olyan országban szeretnék élni, amelyikben a nyilvánvaló szakmai és morális csőd elkerülése miatt nem hoz olyan döntést a kormányfő, hogy a belügyminiszterre bízza az egészségügy irányítását.

 

Itt vitapartneremre néztem, és látszott rajta, hogy az előbbi, némi hetykeséggel feltett kérdésre rövid, tömör és lényegre törő választ adtam. Azt nem mondtam neki, mert az ember nem mindig dolgozik forrásmegjelöléssel, hogy szinte teljes egészében azt mondtam neki vissza, amit Márki-Zay Péter sorolt szombaton a Mars téri piacon tartott utcafórumán.

 

 

Az elmúlt tizenkét évben óvatos becslés szerint 1500 milliárd forintért épültek stadionok és sportcsarnokok az országban. Miközben sok minden másra nem volt és nem maradt pénz. Hol állami feladat magántulajdonban lévő, gazdasági társaságok üzemeltette sportegyesületeknek stadiont építeni?

 

Szegeden az elmúlt években épült a püspöki csapatnak stadion, majd a fedett uszoda és a Pick Aréna. Ez utóbbiban a mögöttünk álló hétvégén 1800-an „szorongtak” a 8200 fős lelátón. Megoszlanak a vélemények, hogy szükség volt-e ezekre létesítményekre, de úgy gondolom, hogy a városi fontossági sorrendben az első tízbe talán csak az uszoda tudta volna beverekedni magát.

 

De nem volt rá szükség, mert az állami akarat mindent felülírt. Újabb érv, miért kell kormányt váltani. Rólunk döntve velünk döntsenek, semmiképp sem nélkülünk.

 

Az Orbán-kormány általában nem áll szóba a társadalommal és a választókkal. A példák kiragadottnak tűnhetnek, noha nem azok, mert sem a budapestieket, se a szombathelyieket, se a békéscsabaiakat nem kérdezték meg, hogy akarnak-e stadion, sportcsarnokot. Egyszerűen kaptak.

 

A nemrég véget ért kézilabda Európa-bajnokságra 110 milliárd forintért felépítették a főváros új, 22 ezer nézőt befogadó multifunkciós csarnokát, az MVM Dome-ot. Az Európa-bajnokság végeztével csak azokra a kérdésekre nincs válasz: ki fogja üzemeltetni, és mire fogják használni az épületet.

 

Látszik, hogy remekül átgondolt beruházás volt, amelyikre 110 milliárd forintot eltapsoltak. Szóval olyan országban szeretnék élni, amelyikben ez és az ehhez hasonlók nem történnek meg.

 

Ragadjuk ki ezt az egyetlen tételt, és játszunk el a gondolattal: mire lehetne fordítani Csongrád-Csanád megyében 110 milliárd forintot. Értelmesen.

 

Mert a választó minden ellenkező híreszteléssel ellentétben az értelmet keresi a politikai döntésekben. Ma erősen úgy fest: ehhez kormányt kell váltani.