Miért kapnak rezsicsökkentett energiát a gazdagok? – Cservenák Zoltán jegyzete

Valaki magyarázza meg nekem, hogy aki mondjuk 3-4 milliót visz haza havonta, van legalább 2-300 milliós vagyona, annak mi szüksége van a rezsicsökkentésre?!
Cservenák Zoltán

2022. július 16. 09:20

Miért kapnak rezsicsökkentett energiát a gazdagok? – Cservenák Zoltán jegyzete

Magyarországon nem keresnek az emberek 6000 eurót, ezért meg kell tartani a rezsicsökkentést. A nyugatiaknak ezért nem fáj annyira az energiahordozók árának brutális emelkedése, mert a jó fizetésük kevesebb hányadát kell rezsire költeniük

 

– nagyjából így érvelt Orbán Viktor a legutóbbi pénteki rádiójátékban, némiképp szembe köpve a saját és a pártja egyik legfontosabb gazdasági tételét, miszerint ebben az országban nincs kereset alapján kialakított sávos rendszer sem adózásban, sem szociálpolitikában, mert az valamiféle káros balos, sőt „komcsi” agyrém. Szerintük ugyanis teljesen rendben van az egykulcsos rendszer, hiszen, aki többet dolgozik, az keressen többet. Avval együtt, hogy ez így fájón leegyszerűsít egy sor társadalmi–gazdasági problémát, volna egy még nagyobb gond. 

 

Abban az országban, ahol ezermilliárdok hiányoznak a kasszából, és – elnézést az olcsó félpoénért – az érintettek nem is hajlandók visszatenni oda azt, amit elvettek, még mindig ugyanannyit adózik a bruttó 200 ezres minimálbért kereső, mint az, aki 3–4–5–8 milliót visz haza. Mint a miniszterelnök, akinek a bruttó bére nemrég nőtt 2,8 millióról 4,8 millió forintra. Ebben az országban a gazdagok és a szupergazdagok a rezsiharang megkongatása ellenére is ugyanúgy kedvezményesen kapják az áramot 210 kilowattóráig és a gázt 144 köbméterig, mint a kispénzű melós, vagy a százezer forintból nyomorgó nyugdíjas.

 

A szakértők szerint 1100 milliárd forinttal kell majd többet fizetnie 1,4–2,3 millió embernek a kormányzati rezsiharc elvesztése után, de eszükbe sem jut, hogy a tehetősek kicsit adjanak többet a közösbe. Ez, kérem, egy Örkény-féle egypercesnek is elmenne.

 

És akkor beül a miniszterelnök a Kossuth Rádió szebb napokat látott stúdiójába, mikrofonba mondja, hogy tulajdonképpen Nyugaton 6000 euró, azaz 2 millió 4-500 ezer forint fölött már kibírhatók a megugrott energiaárak, majd megkéri a magyar családokat, akik ennek a töredékéből élnek, hogy barátkozzanak meg legyenek szívesek az átlag fölötti fogyasztás után megjelenő számlaszörnyekkel. Vagy a cinizmust járatja csúcsra a kormányával együtt, vagy első számú támadónk fejben elfáradt, már nemhogy jó lövése, de még csak jó megmozdulása sem sok van.

 

  • Mégiscsak sávozni kellene a rezsicsökkentésben?
  • Esetleg sávozni kellene az adózásban is?
  • Azoknak, akik a hét bő esztendőben a köz pénzén gazdagodtak, most vissza kellene adni valamennyit a köznek?
  • Még a stratégiai nyugalom is hazugság volt?

 

A 6000 eurós „elszólás” alapján is látszik, a miniszterelnök érzi, valahogy nem jó ez az egész, nem igazságos, feszíti mindez belülről, de mégsem változat. Attól tartok, mindez már csak arról szól, hogy ne kelljen beismerni az „unortodoxnak”, zseniálisnak, világszinten csodáltnak kikiáltott gazdaságpolitika és felkent, agyonajnározott művelőinek bukását.

 

Miután elköltöttünk százmilliárdokat élsportra, tízmilliárdokat vadászati kiállításra, épül a 750 milliárdos kínai vasút, nálunk lesz Európa legnagyobb tűzijátéka, egy valag pénzt ellődöznek az égbe, megemelik a kormánytagok fizetését 33 százalékkal, a miniszterelnökét majdnem megduplázzák, Orbán Viktor faarccal bemondja a tanároknak a Kossuthon, hogy nem most van itt a béremelések ideje. Szinte csalókként beszélnek katások százezreiről, akiket ők maguk tereltek az evából a katába, kiskapukat nyitva a gazdaság fehérítése érdekében, majd izomból az arcukba vágják a kapukat. Ezután lefűnyírózzák a rezsicsökkentést 2020-as adatok szerint megállapított, ma már elavult átlagfogyasztások alapján, nemcsak a százmilliomosokat, a milliárdosokat is a kedvezményezettek között hagyva.

 

Stratégiai zűrzavar.

 

Mi lesz azokkal a kevésbé tehetős családokkal, akik a korszerűtlen fűtési rendszerük, a régi nyílászáróik, és az otthonszigetelési program elkummantása miatt nem jönnek ki 144 köbméter gázból, a régi, leharcolt elektromos eszközeik miatt meg 210 kilowatt áramból? Tízezrekkel fizetnek többet, miközben olyanok, mint a nevére írt találmányból havonta 37 millióval gazdagodó Rogán Antal, kedvezményesen kapják a villanyt meg a gázt az átlagárig?

 

Még mindig nem tudjuk.

 

Nem is Örkény-egyperces már ez az egész, hanem Móricz Tragédiája.