Miért is neveli tudatosan az orbáni oktatáspolitika a mai fiatalokat arra, hogy ne legyen véleményük?

A hatalmat gyakorló kormányok – általában és szükségképpen – a saját emlékművüket is építgetik (a szolgálat, ha van ilyen, másodlagos). Csaknem természetes módon kommunikálva a társadalom majdan felnőtté váló tagjaival is. Ez alól nem kivétel az Orbán-rezsim sem, nem ritkán kéretlenül és önzőn dicsőítve önmaga hőstetteit.

2019. október 07. 08:31

Miért is neveli tudatosan az orbáni oktatáspolitika a mai fiatalokat arra, hogy ne legyen véleményük?

Újabban feltűnő gyakorisággal jelennek meg a médiában olyan dicsérő szavak és írások, amelyek azt szeretnék elhitetni az érdeklődőkkel, hogy újabb és újabb elismerést kapott hazánk, közelebbről a magyar kabinet (szerintük nem ritkán) „nagyszerűen” végzett politikai munkájáért.

„Megélhetési gondok, bizonytalan jövő, lebegés a semmiben, félelem a globális felmelegedéstől.” Mindez annak a fiatal generációnak néhány jellemző attitűdje, mely most indul neki a felnőtt életének.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Illés Boglárka azt találta mondani, hogy „a magyar fiatalok jelentik a családbarát ország, a családbarát magyar nemzet jövőjét és a fennmaradás zálogát (...) a fiatalok ma is számtalan kihívással szembesülnek.” E kihívások közé sorolta a fiatalok biztonságos jövőképét, egzisztenciális biztonságát, életkezdésüket és a családalapítást. Hangsúlyozva, hogy a magyar fiatalok több mint kétharmada hazánkban szeretne élni.

Megjegyzem, a Magyar Ifjúság Kutatás tavalyi felmérése szerint legföljebb a megkérdezett fiatalok fele maradna itthon. A HÉTFA kutatóintézet vizsgálódása pedig arra derített fényt, hogy húsz év múlva bizonytalanabb és instabilabb lesz a várható életünk, mint napjainkban.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Valahogy még érthető is ez a nagyfokú pesszimizmus, hiszen az orbáni oktatáspolitika ma már a középiskolákban is tudatosan arra neveli a fiatalokat, hogy ne legyen véleményük. Miért is? Azért, hogy könnyebben lehessen őket manipulálni.

A felmérések során az is napvilágot látott, hogy az általunk, a mai felnőttek által létrehozott világ nem a tradíciókról, hanem inkább a változásokról szól, amire fel kellene készítenünk a fiataljainkat.

Az ifjúság körében jogos a frusztráció: az állandó kudarcérzet, a gátlásosság, az elzárkózás. Ezen még a keresztény szabadságszeretet sem fog tudni egykönnyen segíteni. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusán Orbán (a szokott nagyképűségével) küldetésérzettel ruházta fel a magyarokat azért, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet. Abból indult ki (teljesen tévesen), hogy a liberális demokráciákkal szemben Közép-Európában ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg. „Azt tanítja, a szabad nemzetek nem kényszeríthetők egy globális kormányzás törvényei alá” – fejtegette Orbán. Ez még rendben is volna, ha igaz lenne. De ezt éppen ő mondja, aki egy kézben (a sajátjában) összpontosít minden hatalmat? Mint általában, most is arról papol, aminek az ellenkezőjét teszi.

Így építkezik az orbáni rezsim, amihez még Isten segítségét is kéri. Csak akkor kihez fog könyörögni (Kövér László házelnökkel közösen), amikor az illiberális kereszténydemokrácia elszáll a nagy semmibe?

Kutnyik Pál

Nyitóképünk az indexről való. Huszti István képe a legutóbbi diáktüntetésen készült