Micsoda véletlen: épp akkor járt Rómában a honvédségi luxusgép, amikor Orbán és a felesége

A miniszterelnök ismét összekötötte a kellemest a hasznossal.
Kékes Viktória

2023. január 05. 07:06

Micsoda véletlen: épp akkor járt Rómában a honvédségi luxusgép, amikor Orbán és a felesége

Kísérteties a hasonlóság Orbán Viktor a pápai ravatal megtekintését egy kis homározással, és a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóját egy családi vacsorával összekötő római útjaival. 

 

A jelek szerint a miniszterelnök mindkét esetben a honvédségi luxusgépet használta arra, hogy összekösse a kellemest a hasznossal. 

 

A véletlenül sem kormányzati célokra vásárolt honvédségi Falcon utastere.

A különbség tán csak annyi, hogy míg tavaly nagyon szerette volna eltitkolni a kormányfő, hogy kiderüljön kikkel és mivel utazott, idén láthatóan már a látszatra sem adott: a tengeri különlegességeiről ismert étterembe olasz rendőrök kísérték, az asztalt pedig a magyar követség munkatársai foglalták le. Még egy videó is kikerült arról, ahogy a miniszterelnök olaszul mond köszönetet a finom falatokért:

Arról persze idén sem szólt a fáma, hogy az olasz fővárosba ezúttal is a „honvédségi” luxusgép repítette el őt és a feleségét. Pechjére Hadházy Ákos ezúttal is gyanút fogott, és ahogy az lenni szokott, most is igaza lett:

 

„Én nem tudom, a miniszterelnök mivel szokott a feleségével Rómába menni homárt enni, de a „honvédségi” luxus jet pont kedden egy óra körül landolt Rómában és éppen most gurul ki a felszálláshoz a visszaútra. Szóval vagy ilyen peches a miniszterelnök, hogy mindig pont ott van a feleségével, ahol a honvédségi luxus jet, vagy tényleg azzal utazott”.

Forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Az RTL Híradó megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét afelől érdeklődve, hogy ezúttal mennyibe került a magyar adófizetőknek az olasz kiruccanás. Havasi válaszában csak annyit írt, hogy a miniszterelnök magánprogramjairól nem tud tájékoztatást adni, de „a magánprogramjain felmerülő költségeket természetesen mindig ő maga fizeti”.

 

Kérdés persze, hogy mi számít magánprogramnak. A tavalyi út költségeit például a K-Monitor másfél éves pereskedés után szerezte meg, a külügy állítása szerint a miniszterelnök 631 ezer 610 forintot fizetett be a minisztérium házipénztárába családtagjai utazásai után. Ez aligha fedezi a luxusjet költségét. No persze ha az elszámolható a mi pénzünkre – hiszen egy hivatalos program is belefért a horvátországi nyaralás és a római vacsora közé – akkor akár igaz is lehet. 

 

Annyi biztos, hogy még 27 évet kell várnunk arra, hogy megtudjuk: hány alkalommal és milyen célokra használta a NER elit a véletlenül sem kormányzati, csak és kizárólag honvédségi feladatokat ellátó repülőgépeket. „A katonai szállításokra vonatkozó információk ugyanis a honvédségi törvény vonatkozó paragrafusa szerint harminc évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak.”