Micsoda meglepetés: már nem nyomoz az ügyészség Farkas Flórián milliárdos költségvetési csalásának ügyében

A volt fideszes képviselő által vezetett Országos Roma Önkormányzat nyilvánvalóan nem arra költötte a romák felzárkóztatására szánt pénzt, mint amire kapta. Ennek ellenére Farkas Flóriánt egyszer sem hallgatta ki az ügyészség az elmúlt hét évben, most pedig még a nyomozást is lezárták.
Kékes Viktória

2022. december 13. 11:40

Micsoda meglepetés: már nem nyomoz az ügyészség Farkas Flórián milliárdos költségvetési csalásának ügyében

Bizonyítottság hiányában hét év után megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Országos Roma Önkormányzat botrányos Híd a munka világába programjának ügyében – értesült a 24.hu.

 

A lap arra emlékeztet: volt fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián nevével összeforrt roma felzárkóztatási program miatt 2015-ben indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt Hadházy Ákos feljelentése nyomán. Az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) elsősorban európai uniós forrásból kellett volna létrehoznia egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Azonban

 

az ORÖ autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott százmilliókat. Működő irodahálózat sosem állt fel.

 

Az eredetileg ötmilliárd, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott. 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig 2016-ban – példátlan módon – elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek a brüsszeli pénzeket felemésztő projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és kötelezték a támogatás visszafizetésére. De később ezt is megúszta az ORÖ, az összegből 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszafizetnie.

 

Az OLAF kimutatása szerint az Emmi a szerződésbontás előtt összesen 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatban. Tizenegy esetben maga a minisztérium állapított meg a szabálytalanságot. Végül az ORÖ által elszámolásra benyújtott 1,6 milliárd forintot kitevő tételekről kimondták, hogy a „teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”. 

 

A visszaélések nagy részét akkor követték el, amikor Farkas Flórián volt az ORÖ elnöke. Ennek ellenére a hatóságok az elmúlt hét évben egyszer sem kérdezték ki a fideszes politikust, miközben pozíciójában ő volt az aláírója a program szerződéseinek is. 

 

Érdekes az is, hogy bizonyítottság hiányában szüntette meg a NAV az eljárást, hiszen az OLAF is alaposan dokumentálta a történteket. A 24.hu által korábban ismertetett OLAF-jelentés megállította, hogy

 

a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján pro forma bejegyezték ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

 

A NAV a lap kérdésére azt közölte, hogy az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ. A nyomozóhatóságot felügyelő Fővárosi Főügyészség árulta el végül, hogy a nyomozás megszűnt. A határozat ellen panasz egyelőre nem érkezett az ügyészségre.

Címlapon

mutasd mind