Mici és Ursula, a vadaspark két medvéje idén is elárulja, meddig tart még a tél

Február 2-án kiderül, meglátja-e az árnyékát a Szegedi Vadaspark két medvéje: ha nem, jöhet a tavasz. Az idokep.hu egyelőre szeles, közepesen felhős időjárást jósol aznapra: reménykedhetünk, hamar vége lesz a télnek, ami igazából nem is volt az idén.
Rafai Gábor

2023. január 26. 12:18

Mici és Ursula, a
vadaspark két medvéje idén is elárulja, meddig tart még a tél

Február 2-án, csütörtökön délelőtt 11 órakor Mici és Ursula Európa részen lévő kifutójánála vadaspark Medve-les című programján kiderül, mit jósolnak nekünk a barna medvék, vajon meddig tart még a tél? 

 

Az eseményre a szegedi családok mellett óvodás és iskolás csoportokat is várnak, de a programra nekik legkésőbb hétfőig előzetesen e-mailben regisztrálniuk kell!

 

Minden gyereket, aki eljön megnézni, hogy meglátja-e az árnyékát Mici és Ursula medvés ajándékkal várnak és ha a csoport készül medvés mondókával, verssel vagy dallal, extra ajándékban is részesülhetnek a legjobbak.

 

De hogyan is látja meg az árnyékát, ha téli álmot alszik?

A barna medvék valójában nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. 

 

Ebben az általunk téli álomnak hívott időszakban a medvék anyagcseréje és szívverése is lelassul. Ez embernél végzetes lenne, a medvék szíve viszont alkalmazkodott ehhez a kevésbé aktív periódushoz – a grizzlyk például 5-6 hónapot is el tudnak tölteni ilyen állapotban. 

 

Az állat így olyan mértékűre tudja csökkenteni a tápanyagszükségletét, amely így a nyáron felhalmozott tartalékok felélésével, és a kisszámú, rendelkezésre álló téli eleséggel – elsősorban állati fehérjével – télire elég. Időnként, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

 

Bár a Szegedi Vadaspark két öreg hölgye, Mici és Ursula télen sem éhezik, így is szívesebben töltik a téli időszakot benti helyükön. 

 

Ha február 2-án sikerül őket kicsalogatni, és nem találkoznak az árnyékukkal, akkor reménykedhetünk, hogy rövidesen beköszönt az igazi tavasz.