Michael Frayn komédiáját és Juronics Tamás új táncjátékát mutatja be februárban a színház

A Függöny fel! című vígjátékot Galambos Péter állítja színpadra, Juronics Tamás új koreográfiáját, a CREDO-t pedig február utolsó péntekjén mutatják be a Kisszínházban. Jön a Hullaégető és két este a Tóték is visszatér.

2019. január 23. 11:23

Michael Frayn komédiáját és Juronics Tamás új táncjátékát mutatja be februárban a színház

A Függöny fel! című vígjátékot Galambos Péter rendezi parádés szereposztásban. A darab bemutatójafebruár 8-án lesz a Kisszínházba.

A Függöny fel! első felvonásában egy jobb napokat látott utazó társulat az Ádámkosztüm című bohózatot próbálja. Másnap előadás, ám a darab sehogy nem áll. Az Ádámkosztüm valódi bulvár-darab, ahol fiatal lányok alsóneműben szaladgálnak, az idősebb urakról lecsúszik a nadrág és mindig az az ajtó nyílik ki, amelyiknek nem kellene.

Egy ilyen előadás sikerének a kulcsa a tempó. Esetünkben – a rendező legnagyobb sajnálatára – éppen ez hiányzik. A második felvonás még az elsőnél is izgalmasabb. Hátulról szemlélhetjük a színpadi történéseket, miközben a takarásban zajlik az élet…

A vígjáték ötlete akkor pattant ki az angol drámaíró, Michael Frayn fejéből, amikor Mi, ketten című bohózatát egyszer a takarásból nézte végig. „Sokkal viccesebb volt, mint elölről. És akkor jöttem rá, hogy írnom kell egy darabot hátulról.”

1982-ben Londonban a komédiát az év legjobb vígjátékának választották meg, 1992-ben pedig filmet forgattak belőle Michael Caine főszereplésével.

Február 22-én debütál Juronics Tamás új koreográfiája, a CREDO.

A társulat repertoárjában már sokadik alkalommal fog szerepelni Arvo Pӓrt észt zeneszerző, a modernkori egyházi zene megújítójának és legjelesebb alakjának valamely darabja. Zenéje a gregorián énekek által inspirált. Néhány hangból és csendből szövi éteri, lélekhez szóló műveit. A hit meghatározó témája és mozgatója művészetének.

A hit az embernek az az „érzékszerve”, amivel a lelki valóságot tudja felfogni. Hiszen a valóságnak két tartománya van: a láthatók és a láthatatlanok.

Juronics Tamás koreográfiája egymástól látszólag független történeteken keresztül próbálja érzékeltetni, hogy a „láthatatlan” mennyire jelenvaló, hogy néha mennyivel fontosabb és érzékelhetőbb, mint bármi, ami látható.

Gálvölgyi János főszereplésével, a szegedi MASZK Egyesület szervezésében február 11-én érkezik a Kisszínházba A hullaégető.  

A hullaégetőben Gálvölgyi Jánost drámai szerepben láthatja a közönség.

A Vaskakas Bábszínház és az Orlai Produkciós Iroda előadásában Gálvölgyi Jánost ezúttal szokatlan, drámai és izgalmas szerepben láthatja a közönség: ő játssza Karel Kopfrkingl karakterét, a prágai krematórium dolgozóját, aki a magával és a világgal elégedett tisztességes kispolgár mintapéldánya.
Ladislav Fuks hátborzongató és időtálló regényéből a hatvanas években kiváló csehszlovák film is készült rasszizmusról, kirekesztésről. Gálvölgyi János akkor Kopfrkingl magyar hangja volt, most színpadon is eljátszhatja a karaktert.

Az erős szövegekre és látványos vizuális elemekre épülő előadás „megmutatja az egyén útkeresését a változó társadalom viharaiban”.

Gálvölgyi János partnerei Schruff Milán, Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka, Ragán Edit, Gergely Rozália és Bora Levente, az örökérvényű kérdéseket felmutató előadás rendezője Pelsőczy Réka.

Február 18-án, a Nagyszínházban a Szeged Táncegyüttes Tavaszváró gálaeste is színesíti a februári színházi kínálatot.

Két estére visszatér a kisszínházi sikerdarab, a Tóték is.

A nagyszínházi sikerdarabot, a Valahol Európában című musicalt februárban tíz alkalommal is játssza a teátrum, valamint két estén a kisszínházi kedvenc, a Tóték is látható lesz.

Nyitóképünk Tarnavölgyi Zoltán fotója.

Címlapon

mutasd mind