Mi történt a szolnoki zsidósággal 1944-ben? Megjelent Molnár Judit és Frojimovics Kinga új könyve a Szolnokról és környékéről elhurcoltakról

A magyarországi zsidóság 1944-es deportálásáról a második kötetét adja ki a szegedi szerzőpáros.
Bod Péter

2022. november 07. 17:14

Mi történt a szolnoki zsidósággal
1944-ben? Megjelent Molnár Judit és Frojimovics Kinga új könyve a
Szolnokról és környékéről elhurcoltakról

Először a Szegedről a Bécs melletti Strasshofba deportált szegedi és Szeged környéki zsidók történetét írta meg a szegedi egyetem jogi karának Politológiai Tanszékén oktató Molnár Judit, valamint a Bécsben élő történész, Frojimovics Kinga.

 

Már a Szeged–Strasshof–Szeged-kötet tavaly novemberi bemutatóján jelezték a szerzők, hogy a soron következő kutatási területük a Szolnokról és környékéről elhurcolt zsidók történetének megírása lesz. 

 

Az erről szóló munka elkészült, a címe: Szolnok–Strasshof–Szolnok. Tények és emlékek a Bécsben és környékén „jégre tett” Szolnokról deportáltakról 1944–1948. Ezt mutatják be november 10-én, csütörtökön 16 órától a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében; Gutenberg utca 10.

 

A rendezvény szervezője a szegedi egyetem jogi karának Politológiai Tanszéke, a Szegedi Magyar–Izraeli Baráti Társaság, valamint a Szegedi Zsidó Hitközség.

 

Nyitóképünk illusztráció, a Fortepanról vettük át.