Mi harminc? Mi mennyi? – Lakner Zoltán jegyzete

Pontosan tudom, hogy mindenkinek a hócipője és a nyári papucsa is tele van a vírussal, különösen, hogy a mutációk görög betűs elnevezései a trigonometria és a fizika órák sötét pillanatait idézik.

2021. július 29. 09:36

Mi harminc? Mi mennyi? – Lakner Zoltán jegyzete

Az a helyzet azonban, hogy bármilyen kitartóan utáljuk is ezt a szituációt, a vírusnak nincsenek érzelmei, nem vonul vissza attól, pontosabban, nem attól vonul vissza, hogy mi, emberek azt gondoljuk, na, most aztán már elég, nem csináljuk ezt tovább.

Amitől persze még kérdés, mi az, amit csinálni kellene.

Először is talán információhoz kellene jutni valahogy. Most kizárólag a magyar ugar nyavalyáival foglalkozom, a világ gondjait nem veszem a vállamra. Csakis annyiból, hogy tudjuk, ezt még a kormányfő is elismerte, ha a delta variáns, amely gyorsabban fertőz minden eddiginél, elterjed Európában is, akkor megúszhatatlan, hogy eljusson Magyarországra. Határzár ide, védettségi kártya oda.

Hogy pontosan milyen mértékű a delta variáns elterjedtsége, erről Müller Cecília azt volt szíves mondani, hogy eddig szám szerint 58 ilyen esetet találtak. Azt nem sikerült hozzátennie, mennyi idő alatt, és mennyiből. Úgyhogy ez így csak egy szám, ami lóg a levegőben. Meg azt is mondta, a delta variáns részaránya az új megbetegedésekben felugorhat nyolcvan–kilencven százalékra – csakúgy, mint az év elején a brit mutáns esetében –, ám azt már ugyancsak nem tette hozzá, mekkora esetszámmal kalkulál, vagyis minek a nyolcvan százalékát képzeljük magunk elé, s körülbelül mikor.

Ez tehát nálunk a tájékoztatás.

Intézkedés is van, ez a következőképpen néz ki. Az Emberminisztérium egészségügyi alosztálya kidolgoz egy harmadik oltásra vonatkozó protokollt, amiről bejelentik, hogy beterjesztik az operatív törzsnek, amely majd beterjeszti a kormánynak. Arról egy hangot sem sikerült megosztani, mégis mit tartalmazna az új oltási terv. Azt viszont tudjuk, hogy az augusztus 1-jétől felvehető (oltásnyelvi szótár, 1. fejezet) harmadik dózist a háziorvosoknak kell megrendelniük, miközben ők nem virológusok és nem infektológusok, ellenben a hivatalos álláspont az, hogy aki korábban vektorvakcinát kapott, annak harmadikként mRNS-alapú vakcinát kell kapnia – vagy nem. E teljesen világos tisztifőorvosi utasítás alapján kell tehát a háziorvosnak készleteznie.

Meg még az is van, hogy (újra) elrendelték az iskoláskorúak tömeges, de továbbra is önkéntes oltását. Valakinek a nyár közepén eszébe jutott, hogy a szabadságon lévő iskolaigazgatóknak össze kellene írniuk, hogy a szintén szabadságon lévő gyerekek közül hányan szeretnének oltást kapni (nyilván szülői beleegyezéssel, nem holmi melegoktatás ez), amit majd a nem létező iskolaorvos ad be mindenütt, mindenkinek két nap alatt, augusztus 30-31-én, hogy így biztosan ne alakulhasson ki a szeptember 1-jei évkezdésre a védettség.

Fontos szempontja a kormányzati kommunikációnak, hogy véletlenül se hangozzon el: harmadik oltásról azért kell már most beszélni, mert a kormány által bevetett, éspedig a gyártói útmutatás ellenére az időseknél tömegesen alkalmazott kínai oltással vannak a legnagyobb gondok. Jó oltás az is, csak nem annyira, mint mások, de hogy mennyivel kevésbé, azt nem tudjuk. A hatóság inkább tovább pereskedik másodfokon az adatokat kikérő civil szervezettel, mert azzal is tovább húzhatja az időt. A delta variáns terjedési sebességéről a kormány még szakmai köröknek sem szolgáltat folyamatosan információkat.

Mivel sosem volt sem tömeges állami tesztelés, sem kontaktkutatás, ezért azt sem tudjuk, hogy a be nem oltottak körében hány embernek lehet fertőzöttséggel szerzett védelme.

Meggyőződésem, hogy senki sem akar még egy lezárást, sem anyagilag, sem idegekkel nem bírjuk már. És teljesen igaza van a kormánynak abban, hogy az átoltottság a helyzet kulcsa. Csak éppen pontosan ezen a téren nem történik immár hónapok óta semmi, vagy legalábbis szinte semmi. Napi pár ezer új oltással toporgunk, mialatt a kormány transzfób és homofób népszavazási kampányt indít oltási kampány helyett. A tavaszi oltási plakátkampányt kitakarja a kormány saját nemzeti konzultációs – mert az is van – emojis plakátkampánya. A háziorvosokra verik rá, hogy kopogtassanak be a be nem oltottakhoz, holott elvileg Müller Cecília egy országos népegészségügyi hálózatot irányít.

Csak hát valójában se hálózat, se irányítás.

Amit látunk, az a kormányzat, a közigazgatás, a közegészségügyi irányítás teljes és folytatólagos összeomlása. Mindez „a kormány nem felelős a 30 ezer elhunytért” és az „oltásellenes baloldal” végpontok által kijelölt kommunikációs térben zajlik.

Veszélyeztető politizálás ez, kormányzásnak azért nem nevezném, amely annál manipulatívabb és fenyegetőbb, minél tehetetlenebb. Csak rá kell nézni a plakátokra, hogy lássuk, mennyire az.

Lakner Zoltán