Mi a közös az oltástagadókban, a maffiában és a TISZÁBAN? – mindegyik elindulna az áprilisi választáson

Továbbra is nagy divat Magyarországon pártot alapítani és elindulni a választásokon. Nem is csoda: a kifejezetten erre a célra „szakosodott” kamupártok több száz millió forintot is zsebre tehetnek kampánytámogatásként.
Kékes Viktória

2022. február 23. 15:01

Mi a közös az oltástagadókban, a maffiában és a TISZÁBAN? – mindegyik elindulna az áprilisi választáson

A Transparency International összesítése szerint a legutóbbi két választás alkalmával összesen 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében. Annak ellenére, hogy a kormány szigorított a választási indulás szabályain, idén is 43 ilyen formáció próbálkozhat meg azzal, hogy jelöltjeik összegyűjtsék az induláshoz szükséges 500 aláírást. 

 

Ugyanakkor a többségüknek egyáltalán nem fontos, hogy meglesznek-e az ajánlások, a valóságban ugyanis egyetlen céljuk van: felvenni és eltüntetni az indulásért járó állami támogatást. 

 

Az összeg ugyanis jelöltenként elérheti a 830 millió forintot. Ráadásul az állam a költéseket le sem ellenőrzi, és azzal sem tud mit kezdeni, ha a támogatást a még 1 százalékot sem elérő pártok nem fizetik vissza. 

 

A Telex megnézte, idén kik gyűjthetik az ajánlásokat – nagy valószínűséggel a pénzre hajtva. Arra jutottak, hogy a 43 formáció közül az oltásellenes Gődény György pártja szinte biztos, hogy listát is tud majd állítani, a többségnek azonban már erre sincs esélye. 

 

A nyilvántartásban szerepel néhány „régi motoros”, például a családja révén az őrző-védő bizniszben érdekelt Száva Vince, aki most éppen A Mi Pártunk (IMA) elnökeként gyűjti az ajánlásokat, de korábban volt már másik párt vezetője is. De ide sorolható Kósa Sándor is, aki már a negyedik párttal próbálkozik idén. A visszatérők mellett ezúttal is találhatunk teljesen ismeretlen indulókat is, mi most a TISZA, azaz a Tisztelet és Szabadság Pártot emelnénk ki, amelyet éppen 10 nappal ezelőtt vett nyilvántartásba a választási bizottság. 

 

Bár egy teljesen más szintet képvisel, a választási szakértő, László Róbert Gattyán György Megoldás Mozgalmát is a bizniszpártok közé sorolja. A fő különbség, hogy míg a fenti példák esetében egyértelműen a pénzszerzés, Gattyán esetében – a Fidesz érdekében történő – zavarkeltés lehet a cél. 

 

2020-ban az országgyűlés ugyan szigorította a jelöltállítás feltételeit, ez azonban még nem zárta el teljesen az utat a bizniszpártok előtt. Addig pedig, amíg a rájuk bízott pénzzel gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak, biztosak lehetünk abban, hogy sok ilyennel találkozhatunk még a jövőben.