Mezítláb az iskolába: huszonöt évig tanított az újszegedi Móricz-iskolában Törökné Retkes Franciska

Nagyon rossz véleménye van a mostani oktatáspolitikáról Törökné Retkes Franciska szegedi tanítónőnek, aki a napokban vette át a vasdiplomáját a városházán.
Mezítláb az iskolába: huszonöt évig
tanított az újszegedi Móricz-iskolában Törökné Retkes
Franciska

Az 1935-ben született Törökné Retkes Franciska 1955-ben kapta meg a tanítói diplomáját. Lapunknak elmondta, hogy 1954-ben érettségizett az állami kiskunfélegyházi tanítóképzőben.

 

– Abban az időben egészen más volt a szokás. Igyekeztek gyorsan képezni a fiatalokat a rendszernek. Az érettségi után egy évig gyakorlótanítottam a vezető tanító felügyelete mellett Orgoványban egy tanyai iskolában, ahol második és negyedik osztályosokat oktattam. Így készültünk a képesítő vizsgára – kezdte élettörténetét Törökné Retkes Franciska, aki miután megkapta a diplomáját, kis kitérő után 1957-ben került a családjával Szegedre.

 

Gyermekkorára visszakanyarodva arról mesélt a vasdiplomás pedagógus, hogy a mai fiatalok elképzelni sem tudják, hogyan jártak iskolába, milyen körülmények között tanultak a háború előtt a diákok.

 

– Szegény paraszti családból származom. Édesanyámék kilencen, édesapámék négyen voltak testvérek, és csak addig jártak iskolába, amíg mezítláb lehetett menni. Ha bejött a hideg, a fagy meg a hó, akkor otthon maradtak. Nemcsak a szüleink, hanem még mi is mezítláb jártunk kisgyerekként iskolába a húgommal, Erzsébettel. Az, hogy a testvéremmel együtt pedagógusok lettünk, a szüleink mellett nagyban köszönhető Bense György tanítónknak, aki felfigyelt ránk – mondta Törökné Retkes Franciska.

 

Törökné Retkes Franciska szegedi tanítónő negyvenegyes létszámú osztályt is tanított a Móricz Zsigmond Általános Iskolában (fotók: Iványi Aurél)

 

Szegeden nyolc évig tanított harmadik és negyedik osztályosokat a Zrínyi Ilona Általános Iskolában, majd 1965-től a nyugdíjba vonulásáig az újszegedi Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanított elsősöket és másodikosokat.

 

– Nagyon jó közösség volt a Móriczban, amit egy kiváló igazgató, Csanádi Géza vezetett. Az iskola volt a második otthonom a tanítványaimmal és a munkatársaimmal. Itt tanítottam negyvenegyes létszámú osztályt is, de a tanítványom volt Nagy Bandó András lánya, Natália is, aki egy édes, aranyos kislány volt, mint ahogy az egész családja. Bandóékkal azóta is tartom a kapcsolatot. Amikor Bandót megválasztották Orfű polgármesterének, levélben óvtam, hogy nem való neki a polgármesterség. Igazam lett, mert tíz hónap után lemondott – mondta Törökné Retkes Franciska, aki harminchat év tanítás után, 1990-ben vonult nyugdíjba.

 

A mostani oktatáspolitikáról nagyon rossz véleménye van. – Borzasztó, ami jelenleg folyik az iskolákban és az országban. Semmibe se veszik azt a várost, aminek nem fideszes a vezetője. Ezektől elvonják a pénzt, majd közlik, gazdálkodja ki az elvonást. Az a szomorú, hogy a Fidesz mindig mindent meg tud magyarázni – mondta a vasdiplomás pedagógus, aki hatvanöt éve kapta meg a tanítói oklevelét.

Tovább olvasom