Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán

Van, hogy vacillál a borbíráló, de aztán győz a szigor.

2020. május 18. 17:32

Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Csongrádi születésű Szegeden élőként különösen fontosnak tartom azt, hogy ennek a borvidéknek, a Csongrádi Borvidéknek a borászatait, borait megismerjem. Ásotthalomról Tóth Tamás, Csongrádról Ungerbauer Anikó, Szegedről Pintér Tamás és Ujvári Misi bácsi személyes ismerősöm, boraikkal is találkoztam már a Szegedi Borfesztiválon is és máshol is.

Ungerbauer Anikót ismerem legrégebbről, még a kétezres évek közepén egy csongrádi borfesztiválon találkoztam olyan Cabernet Sauvignonjukkal, amit nem is értettem, hogy létezhet olyan minőségű sauvignon az Alföldön. De például tavaly egy siklósi „kadarka szakestre” az ő kadarkájuk volt az egyik bor, amit vittem Csongrádról.

Tóth Tamást és apukáját a szegedi borfesztiválról ismerem, addig-addig bíráltam a boraikat, amíg egyik évben nem kaptak tőlem oklevelet fehér borsorra – abban az évben összességében nekik voltak a legkiemelkedőbb fehérboraik. Tamás is meglepődött és én is.

Ujvári Misi bácsi pincészetének fejlődését is követem évek óta, őszintén kíváncsi voltam, mit lehet kezdeni Dorozsmán borilag. Pár hete bíráltam legutóbb boraikat, akkor a kékfrankos rozéra majdnem kiadtam az aranyérmet, kicsit bánom, hogy nem tettem meg, de teljesen az ezüst- és aranyérem határán éreztem – át kellett volna billentenem az arany felé.

Majd legközelebb. Mármint, ha úgy érzem.

Mészi korábban már ezt mondta

Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán