Mesterterv: névváltás helyett állandó jelzőt kapna a szegedi egyetem neve, bármit is jelentsen ez a gyakorlatban

Az állandó jelző: Szent-Györgyi Albert Egyeteme. És az orvoskar is felvenné a Nobel-díjas tudós nevét. Az egyetemi hírportál szerint a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma széleskörű egyetértéssel döntött így. De ehhez még szenátusi döntés is kell.

2020. november 09. 23:56

Mesterterv: névváltás helyett állandó jelzőt kapna a szegedi egyetem neve, bármit is jelentsen ez a gyakorlatban

Hetek óta húzódik a szegedi egyetem átnevezésének ügye, amivel kapcsolatosan most az alábbi információ jelent meg az egyetem hivatalos honlapján:

„A Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma – a rektor mellett működő döntés-előkészítő testület, tagjai: rektor, kancellár, klinikai központ elnöke és a dékánok – széleskörű egyetértéssel úgy döntött, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve állandó jelzőt kap: »Szent-Györgyi Albert Egyeteme«.

A Dékáni Kollégium döntése alapján így Szent-Györgyi Albert szellemi öröksége méltóképpen kifejezésre jut.

Az Általános Orvostudományi Kar felveszi Szent-Györgyi Albert nevét, így a jövőben a »Szent-Györgyi Albert Általános Orvostudományi Kar« elnevezést alkalmazza az egyetem orvosképző kara.

Az egyetem demokratikus működése, a vélemények ütköztetése, a kompromisszum keresése ismét eredményre vezetett.”

Hogy mindez mit jelentene a gyakorlatban, vagyis, hogy miként, milyen formákban és hol használnák ezt az állandó jelzőt, arra nem adnak példát az egyetemi hírportálon. Mi több verziót is el tudunk képzelni, egyik jobb, mint a másik.

  • Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egyeteme
  • Szent-Györgyi Albert Egyeteme Szegedi Tudományegyetem
  • SZTE Szent-Györgyi Albert Egyeteme
  • Szent-Györgyi Albert Egyeteme SZTE
  • Szegedi egyetem Szent-Györgyi Albert Egyeteme
  • Szent-Györgyi Albert Egyeteme szegedi egyetem

Ha olvasóinknak vannak további ötleteik, azokat szívesen várjuk a Facebook-oldalunkon, ennek a cikknek a megosztása alatt kommentben. Tehát itt:

Megjegyzés:

Cikkünk korábbi változatában az egyetemi hírportálon megjelent, fent idézet szöveg alapján tényként közöltük, hogy a szegedi egyetem neve már biztosan megkapja az állandó jelzőt, valamint, hogy az orvoskar is nevet vált. A valóság ezzel szemben az, hogy a dékáni kollégium döntése egyelőre egy javaslat, amit még az egyetem szenátusának is meg kell szavaznia. Ha ez megtörténik, akkor lehet hivatalos az állandó jelző és az orvoskar névváltoztatása. A pontatlanságért elnézést kérünk!

De mi is ez az egész kavarás az egyetem neve körül?

Az egyetem szenátusa október 26-ai ülésén döntött volna arról, hogy a felsőoktatási intézmény a jövőben felveszi a Szent-Györgyi Albert nevet, de testület tagjainak többsége napirendre sem engedte venni a kérdés.

Az 52 tagú szenátusból 49-en voltak jelen ülésen, közülük 27-en elutasították, hogy tárgyalják a névváltoztatást kérdését, 19-en támogatták, míg 3-an tartózkodtak. Mindez jelzi: alaposan elszámolhatta magát az egyetem vezetése, amely addig teljes titokban készítette elő az új névadási procedúrát. Az eredeti terv tudomásunk szerint az lett volna, hogy az egyetem Szegedre költözésének századik évfordulóján már új nevén szerepeljen az univerzitás.

Informálisan lehetett tudni, hogy a bölcseszet-, a gazdaságtudományi kar, valamint az állam- és jogtudományi kar szinte teljesen egyöntetűen ellenezte a névváltoztatást. A szenátus október 26-ai ülésen az is világossá vált, hogy az egyetem tizenhárom karából a felsoroltakon kívül a mérnöki kar sem támogatta a változtatását.

Mégis az, hogy a szenátus akkor napirendre sem engedte a kérdés jelzi, hogy ennél még sokkal szélesebb körű lehetett az ellenállás azzal a tervvel szemben, amelyről valamennyi egyetemi forrásunk úgy beszélt: a névváltoztatás kezdeményezője az orvos- és a természettudományi kar. Mivel két, a szegedi egyetemen belül nagy karról van szó, egyáltalán nem volt kizárható, hogy e két kar, maguk mögött tudva a rektor, Rovó László támogatását, keresztül tudja vinni az elképzelést. 

A névváltoztatást iránt felvetés az orvoskar dékánjához, Lázár Györgyhöz köthető, de tudomásunk szerint eredetileg Rovó László rektorhoz ötlete volt.

Mindazok, akik ellenezték a névváltoztatást, hírportálunknak korábban elmondták: teljesen feleslegesnek, sőt kontraproduktívnak tartják, hogy kidobják az ablakon a bejáratott Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nevet, amelynek brandje húsz éve épül.

Hivatkoztak arra is ellenzők, hogy a világ egyetemeinek névadási szokása döntő módon – kivételek természetesen vannak – földrajzi elnevezésekhez kötődik. Komoly ellenérv volt a változatással szemben az is, hogy Szent-Györgyi neve teljes mértékben orvosi és természettudományos identitásra utalna, miközben a Szegedi Tudományegyetem a maga tizenhárom karával ennél sokkal több spektrumú intézmény. 

Már korábban elhangzott más karok oktatói részéről az a javaslat, hogy Szent-Györgyi Albert nevét vegye fel az orvostudományi kar. Ez a megoldás világszerte alkalmazott – hívták fel hírportálunk figyelmét nevük elhallgatását kérő egyetemi oktatók.

kmn, B. P.

Címlapon

mutasd mind