Mesterséges intelligenciát is bevet a NAV az adócsalók ellen

Egyre célzottabb ellenőrzésekre képes a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a mesterséges intelligenciát is hasznosító, automatizált folyamataival és a nemzetközi forrásokkal kiegészített adatbázisával – hívta fel a figyelmet az EY tanácsadó cég.
Hollósi Zsolt

2023. március 03. 07:55

Mesterséges intelligenciát is bevet a NAV az adócsalók ellen

Az adóhatóság 2023-as ellenőrzési terve szerint az idén kiemelt figyelmet fordít többek között az elektronikus kereskedelemre, az étrendkiegészítőkkel, tüzelőanyagokkal és klímaberendezésekkel foglalkozó vállalkozásokra – hívta fel a figyelmet az MTI-nek küldött közleményében az EY nemzetközi tanácsadó cég. 

 

Átfogó ellenőrzésre számíthatnak a webshopok, az élelmiszeripari forgalmazók és az építőipari vállalkozások, de a marketing-, a reklám-, a médiaszolgáltató, valamint a filmgyártó cégek is – jelezték. A Magyarországon forgalomba helyezett új gépjárművek adóeljárásait továbbra is szigorúan figyeli a hatóság – tették hozzá.

 

 

   Kiemelt helyen szerepel a jogszerű foglalkoztatás ellenőrzése elsősorban a vagyonvédelmi és építőipari vállalatok és a munkaerő-kölcsönzéssel, illetve a takarítással foglalkozó társaságok számíthatnak vizsgálatra.

   Az EY rámutat: iparágtól függetlenül az adóhatóság vizsgálhatja az adókedvezmények és a transzferárazási gyakorlatok, valamint az adó-visszaigénylések jogszerűségét is.

   A NAV akár biztosítási intézkedés hatálya alá is veheti az "adókijátszásban" érintett vállalkozás vagyonát az eljárás lezárásig – idézték a közleményben Bajusz Dánielt, az EY adóperes ügyvédjét.

Címlapon

mutasd mind