Mesélnek a fagöcsörtök

Magyar és román nyelvű iskolás csoportok előtt mutatták be a Román nemzetiségi hónap keretében A. G. Saga Lemnuci – magyar fordításban Famanócska – című, A. C. Gardean csodálatos illusztrációival díszített könyvét a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. A kötetbemutató után robotika-foglalkozással készültek az osztályoknak a könyvtár munkatársai.
Hegedűs Réka

2022. június 15. 15:44

Mesélnek a fagöcsörtök

A kétrészes könyv hősei a szerzőnő és az illusztrátor házának fagerendáiban élő fagöcsörtök, vagyis a famanócskák, akiknek egyedi és különleges alakzatai megihlették a szerzőpárost. Az alkotói munka, a történet megírása, valamint a kötetenként 100 illusztráció megalkotása, 3 és fél évet vett igénybe. Majd az első rész megjelenése után, újabb két évig dolgoztak a második köteten, amelynek bemutatóját a járványügyi helyzet miatt többször el kellett halasztani. 

 

A történet gyermekhőse egy olyan hétköznapi helyről érkezik, ahol nincsenek mágusok, sámánok. Mégis összetalálkozik a láthatatlan világok titkait őrző varázslókkal, akik mestereivé válnak. Kérdéseire izgalmas válaszokat kap: például, mikor álmodunk, a lelkünk elindul az álmok világában, csukva van a szemünk, mégis látunk a lelkünk szemein keresztül. A kötetekben szereplő helyszíneket valós tájak ihlették – például a Clopotiva nevű falu, amelynek dombjai varázslatos hangulatot teremtenek. De hőseink az Álmok tájait is bebarangolják. 

 

 

A szerzőpáros már dolgozik a történet folytatásán is, amelyben a gyerek főhős tanítójával, a varázslóval olyan vidékekre indul, amelyeknek védelmezőitől különleges képességeket sajátíthat el. Így például fény derül arra is, hogyan lehet az írott és a beszélt szó hatalmát jó célokra használni. Mindeközben készülnek a korábbi kötetek magyar fordításai is és az alkotók remélik, egyszer a filmvásznon is viszontláthatja a közönség a mágikus történetet, amely gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes lehet. 

 

Az irodalmi eseményt egy, a kötetek illusztrációit tartalmazó kiállítás és egy videóvetítés egészítette ki.

 

A program a Román Nemzetiségi hónap keretében a Budapesti Román Kulturális Intézet és annak Szegedi Fiókintézete, valamint a Somogyi-könyvtár együttműködésében valósult meg.