Meseírókat kerestek és találtak: összefogott a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház

A szegedi papucsról eddig egyetlen egy mese szólt, Móra Ferencé. A Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház épp ezért pályázatot hirdetett felsőtagozatos általános iskolásoknak, hogy engedjék el fantáziájukat, és írjanak meséket a szegedi papucsról.
Bod Péter

2022. november 12. 18:38

Meseírókat kerestek és találtak:
összefogott a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla
Bábszínház

A mesepályázat annál is indokoltabb, mert az utóbbi évtizedben veszélybe került a szegedi papucs léte és jövője. A veszélyt egyebek mellett azzal hárították el – mondta el szombaton délután a bábszínház nagytermében tartott díjátadón Szögi Csaba, hogy édesapja vezetésével 2017-ben megalapították a Szegedi Papucsért Alapítvány.

 

– Nincs talán semmi, ami annyira szegedi, mint éppen a szegedi papucs – vette át a szót Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum néprajzkutatója, aki egyben az alapítvány kurátora; a mesepályázat zsűrijének tagja a két előtte felszólaló mellett Schneider Jankó, a Kövér Béla Bábszínház művészeti vezetője, Kiss Ágnes a bábszínház igazgatója és Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, író, dramaturg.

 

 

A szülőknek két dolgot kell adniuk gyerekeinek: szárnyakat és gyökereket – fogalmazott Schneider Jankó – a szárnyak egyebek mellett ahhoz szükségesek, hogy gyerekek meseírásra vállalkozzanak. A fődíjas meseíró mellett még hat diákot díjaztak, de köztük nem hirdettek sorrendet – mondta el a díjátadó Kiss Ágnes igazgató, hanem hatan kaptak egy-egy első helyezéssel felérő díjat. Így

  • Orr Emma Ida Pompon-díjat,
  • Tyukász Petra Szegfű-díjat,
  • Bukovszki Borbála Gyöngyvirág-díjat,
  • Pósa Lili Hanna Rózsa-díjat,
  • Nyitrai Filoména Búzavirág-díjat és
  • Medgyesi Szofi Pipacs-díjat.

 

A fődíjat Veres Dorottya nyerte, akinek nyereménye az is, hogy Sallay Tibor papucskészítő készít neki egy szegedi papucsot.

 

A díjátadón nem tudott jelen lenni Vészits Andrea, akinek üzenetét Kiss Ágnes olvasta fel. Ebben egyebek mellett elhangzott: a mese ereje képes legyőzni a rosszat. Ha erre mégsem képes, az biztos kijelenthető, hogy a mese és a mesék szebbé teszik a világot.

 

A szegedi bábszínház nem titkolt célja, hogy a most díjazott mesékből előbb-utóbb színházi előadás készülhessen.