Mérleghintától a bakancslistás roadmovie-ig: felnőtteknek sem ciki bábszínházba járni

Karon ülő babáktól a felnőttekig kínál programokat a szegedi Kövér Béla Bábszínház, mivel ez az izgalmas műfaj mindenkinek tartogat mondanivalót.
Dombai Tünde

2021. november 14. 20:03

Mérleghintától a bakancslistás
roadmovie-ig: felnőtteknek sem ciki bábszínházba járni

– Elindítottunk egy Hány éves a kapitány? című sorozatot, minden hónapban egy hétfő estén felnőtt előadásokat kínálunk. Igen, felnőtteknek, merthogy visszavárjuk azokat is, akik kisiskolás koruk óta nem láttak bábelőadást. Felnőtteknek, sőt középiskolásoknak sem ciki bábszínházba járni. A következő november 15-én a Szárnypróba, avagy a repülés története lesz, egy pécsi családi bábszínház, a MárkusZínház előadásában. November 28-án, advent első vasárnapján a kamarateremben karácsonyváró szobát indítunk, izgalmas hófödte tájjal, árnyjátékokkal, bábokkal és más furcsaságokkal – sorolta a következő hetek műsorából Kiss Ágnes, a bábszínház igazgatója. Családok, ovis és iskolás csoportok készíthetnek benne maguknak, magukról telefonnal kisfilmet, amit akár egymásnak is átadhatnak karácsonyi ajándékba. Bábos segítő működik majd közre ezeknek a közös kalandoknak a megörökítésénél.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

Új bemutatót november 21-én, vasárnap láthat a közönség a művészeti vezető, Schneider Jankó rendezésében. – Timo Parvela Mérleghinta című meséjét állítjuk színpadra. Három fiú játszik benne, kimondottan a férfi energia érdekelt, ugyanis egy barátság megtalálásáról szól – mondta az új előadásról a rendező. A főhős rengeteg különféle karakterrel találkozik, miközben azon keresztül nézi az új ismerőseit, hogy jönnek-e vele mérleghintázni. Így a kicsik számára is egyértelmű, hogy a barátságkeresésről van szó, ami súrlódásoktól sem mentes. Hiszen előfordul, hogy ha már ott áll végre előtte egy barátnak való, egymásra üvöltözés, veszekedés alakul ki belőle, ahogyan nálunk is, persze csak játékos formában. El kell telnie egy kis időnek, meg kell ismerniük egymást ahhoz, hogy barátnak elfogadják a másikat, mégis úgy búcsúzunk el tőlük, hogy barátságuk egy életre szól. Az előadás tervezője Wunder Judit, aki már tervezett itt nálunk, és nagyon játékos, ölelnivaló bábokat készített most is. Judit sokszorosan díjazott animációsfilm-készítő; lesz vetítés is a színpadon, de természetesen nem uralja el a bábos részt, hanem inkább kiegészíti, feldobja. Ezt az animációs részt egy szegedi alkotó, Molnár Luca hozza létre. Az előadást négyéves kortól mindenkinek ajánljuk. Amikor a Csöppségek színházából kezd kinőni a csimota, át lehet hozni a Mérleghintára – tette hozzá Schneider Jankó.

 

 

A legkisebbeknek a Csöppségek színháza sorozatban most a Kukucs című előadást kínálják. A csecsemőknek szóló foglalkozásról a bábszínház-igazgató úgy fogalmazott, ez a beszoktató színház, pár hónapos kortól várják vele a gyerekeket. Hasonlóan kicsiknek ajánlják a Rókus Mókus és tavasszal a Kíváncsi pillangó című előadásukat. Rövid, 20-25 perces bemutatókról van szó, színes felületek előtt, nem túl nagy mozdulatokkal, pici, lágy dallamokkal, susogásokkal, hangokkal, hangeffektusokkal, egyszerű történetmeséléssel. Például: felébred a pillangó, repdes, nektárt iszik, esik az eső, elbújik, szivárványt lát, lepihen. A végén a színészek az előadásból beemelt játékokat játszanak a gyerekekkel, felnőttekkel. Párnákon lehet ülni, feküdni, sőt járkálni is szabad közben. A közös játék és a színházba járás öröme így ivódik bele a családokba.

 

A bábszínház Barangoló füzete, mely a támogatói jegy mellé kapható, folyamatosan bővül; ebben az évben tíz kártyát lehet összegyűjteni a hozzá tartozó dobozzal. Az első három az idén 75 éves bábszínházról, a többi a bemutatóikról szól. A segítségével a családok bebarangolhatják Szegedet, a bábszínházat, kódfejtést is játszhatnak, és pontok, sőt pontyok is szerezhetők vele. A törzsközönséget az évad végén a társulat különleges napra várja, ahol terveik szerint lesz majd kakaóparti, kulisszajárás és sok-sok játék is.

 

Életeken át

 

Januárban a felnőtt nézők a Barboncás Társulat Wonder-full, avagy Nóra Csodaországban című előadását láthatják, melyet beszélgetés követ egy családterapeutával. Februárban Győrből érkezik Markó-Valentyik Anna: az Ideje a meghalásnak című darabot adja elő Polcz Alaine utolsó napjairól egy testre szerelt bábbal; koreográfus Ladányi Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész. Márciusban Budapestről az Eszme és a Manna Produkció közös előadása, Gimesi Dóra darabja kerül színpadra négy szédült öregemberről, Az időnk rövid története címmel. Áprilisban a Szinkópé Fesztiválról ismerős Fabók Mancsi Bábszínháza hozza el Mikszáth Kálmán Fekete kakasát.

 

(Szegedi Tükör)