Mérleghintába ültetett barátság – bemutatóra készül a bábszínház

Vasárnap mutatják be elsőként a finn meseíró, Timo Parvela Mérleghinta című könyvéből készült azonos című darabot a Kövér Béla Bábszínházban, amelyet sajtótájékoztatón mutattak be.
Bod Péter

2021. november 18. 17:33

Mérleghintába ültetett barátság –
bemutatóra készül a bábszínház

Alapvetően a barátságkeresésről szól a Kövér Béla Bábszínház legújabb darabja, a Mérleghinta, aminek színpadi átiratát és a megrendezésének feladatát egyszerre vállalta magára Schneider Jankó, a bábszínház művészeti vezetője.

 

A magányról, a gyermeki egyedüllétről, az ismeretlen helyzetekkel való szembenézésről szól a finn író művéből készült darab, amire a Schneider Jankó bukkant rá, és azonnal annyira megtetszett neki, hogy javasolta a szegedi bemutatóját.

 

Timo Parvela egyáltalán nem ismeretlen a meseirodalomban jártasak előtt. Közel húsz művét fordították le magyarra, és az idehaza kiadott könyveinek száma is húsz közeli.

 

Pi, a darab főhőse neki vág a világnak, hogy barátot és barátokat szerezzen. Nyitott kérdés – mondta el a sajtótájékoztatón a művészeti vezető, hogy valódi vagy képzeletbeli utazás részese a csöppnyi fiú. Lehet, hogy csak a szemét csukta be, és az utazása kizárólag a fejében történik meg – hangzott el.

 

A darab témája a barátság, a barátkozás és vele az ismeretlen helyezettel való megküzdés (fotók: Szabó Luca)

 

A darab témájának nem véletlenül választottak érzékenyítő témát – hangsúlyozta Kiss Ágnes, a színház igazgatója. Ráadásul olyat, amely univerzális probléma: a barátság, a barátkozás témája és vele az ismeretlen helyezettel való megküzdésé.

 

Képzeletbeli vagy éppen nagyon is valóságos útja során azt a valakit keresi, aki a mérleghinta másik végére ülhetne, és így, barátok módjára játszhatnának együtt. Az alkotók hangsúlyozták:

 

nemcsak a barátkeresés és -találás fontos motívuma a darabnak, hanem a barát megtartásának nehézségei is.

 

A Mérleghinta előadásának tervezője Wunder Judit, zeneszerzője Czapp Ferenc, animációját Molnár Luca Anna készítette. A bábokat három férfiszínész kelti életre: Rácz Mihály, Mészáros Ágoston és Kalocsányi Gábor. A hangról és fényről Bőhm Balázs, Patkós Péter gondoskodik.

 

Bemutató vasárnap, 11 órakor a bábszínházban.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind