Mérlegen Letoha Tamás nyilatkozatai: rácáfolt a valóság az önjelölt járványszakértőre

Hónapokkal ezelőtt összegyűjtöttük a szegedi jobboldal kedvenc járványügyi megmondóemberének néhány önellentmondásoktól hemzsegő és megkérdőjelezhető állítását. A Letoha féle féligazságokkal teli nyilatkozatok száma azóta csak bővült, de valóságtartalmuk azóta sem növekedett.

2021. március 29. 21:25

Mérlegen Letoha Tamás nyilatkozatai: rácáfolt a valóság az önjelölt járványszakértőre

Először is, most a járvány harmadik hulláma kapcsán értékeljük újra a gyógyszeripari vállalkozónak, nem mellesleg a Fidesz helyi képviselőjelöltjének, azokat a nyilatkozatait, amiket korábban kifogásoltunk:

„Egészséges ember ne viseljen maszkot, csak akkor, hogyha olyan helyen dolgozik, ahol közvetlen közelségbe kerül fertőzött vagy potenciálisan fertőzött emberekkel.”

Emlékezetes módon ezt a mondatot később ő maga cáfolta meg, amikor azt nyilatkozta, „senki sem kérdőjelezi meg, hogy mennyire sokat jelent egy sterilen használt maszk.”

„A magyar ember nagyon fegyelmezett, betartottuk a szabályokat.”

Bár igaza lett volna, de sajnos most, amikor rendszeresen 10 ezer fölött van a napi új fertőzöttek száma, a magyar emberek hajlamosak csoportokba verődve kikapcsolódni. Erről tanúskodnak a például a telex hétvégi felvételei is:

„Magyarország ezt a járványt nagyon jól legyűrte, pont.”

Nem gyűrtünk le sajnos semmit, pont. Ezek a nyilatkozatok, amik kritikátlanul dícsérik a kormányzati válságkezelést, indokolatlanul keltenek hamis biztonságérzetet az emberekben. Közben Magyarország sajnos világelső lett a kórházban ápolt beteg számának tekintetében.

„A nyári melegben nem kell majd számítanunk tömeges megbetegedésekre.”

Azután kiderült, a második hullámot részben az okozhatta, hogy a nyaralásból hazatérők hozták magukkal a fertőzést.

„Nem értem, hogy életerős emberek miért félnek tőle.”
„Nem látni olyat, hogy ép, egészséges emberek halálát okozná tömegesen a koronavírus.”

A harmadik hullámban ehhez képest nem csak a betegek és az elhunytak száma döntöget rekordokat, de egyre több fiatal kerül súlyos állapotban kórházba.

„A koronavírus egy létező dolog, de a veszélyességének a mértéke mondvacsinált.”

Sajnos hárommillió haláleset világszerte, az nem mondvacsinált probléma, hanem szomorú tény.

Legyünk igazságosak, nem lehet és nem szabad Letoha Tamáson számonkérni, hogy nem lát a jövőbe és nem tudja megjósolni a járvány lefutását. De azt igen, hogy akkor miért kell úton-útfélen nyilatkozgatnia az alaptalan feltételezéseiről?

Letohát azonban az eddigi tévedései nem tántorítják el attól, hogy megossza a Nemesi-média közönségével a koronavírusról alkotott véleményét. Sőt, láthatóan nem zavartatja magát amiatt, hogy nála kvalifikáltabb kutatók, Boldogkői Zsolt, Kemenesi Gábor, és utoljára Duda Ernő is jelezték, nincs rendben az, amit mond.

Februárban például az átlátszónak azt mondta,

„a kínai Sinopharm fázis 3 eredményei is azért látnak nehezen napvilágot, hogy megakadályozzák, más, ugyanezen technológiát használó versenytársak hozzájutását az eredményekhez.”

Laikusoknak ez elfogadható érvelésnek tűnhet, csakhogy mint kiderült, teljesen alaptalan. Letoha korábbi oktatója, Duda Ernő virológus így kommentálta diákjának szavait:

„Tamás a tanítványom volt, letolom majd alkalomadtán a nyilatkozat miatt. A legósdibb technológiát ki akarná ellopni?”

A professzor ezután részletesen el is magyarázta, miért van tévedésben a korábbi tanítványa, mindenképpen érdemes elolvasni.

Persze értjük, mire megy ki ez a játék: Letoha meglátta a reklám lehetőségét a világméretű járványban. A vele készült interjúkban nem is felejti el szerényen megemlíteni, milyen remek táplálékkiegészítőket gyárt a saját vállalkozása és milyen kutatásokban vesz részt az „emberiség javára”.

Egy kérésünk lenne csak hozzá, mint a hippokratészi esküt letett orvoshoz: a jövőben ne álcázza járványügyi tájékoztatásnak ezt a szemtelen önreklámozást, mert a hamis biztonságérzet és a féligazságok a járvány alatt életveszélyesek lehetnek!

Címlapon

mutasd mind