Mérlegen a képviselők: Mészáros Tamás szerint nyoma sincs ma már a régi szürke lakótelepnek

Új sorozatot indítunk Mérlegen a képviselők címmel, amiben bemutatjuk, hogy az elmúlt években milyen eredményeket értek el az önkormányzati képviselők, munkájuk nyomán hogyan fejlődött Szeged. Elsőként Mészáros Tamást, Tarján, valamint Fodorkert és Gedó egy részének képviselőjét kértük fel számadásra.
Rafai Gábor

2022. szeptember 16. 17:18

Mérlegen a
képviselők: Mészáros Tamás szerint nyoma sincs ma már a régi szürke
lakótelepnek

Mészáros Tamás, egy főleg paneles városrész egyéni önkormányzati képviselője a Zöld Város Projektben megvalósult belső-tarjáni fejlesztések, valamint az itt található közintézmények – óvodák, iskolák, bölcsődék és rendelők – épületeinek felújítását tartja az utóbbi évek legnagyobb eredményeinek, de jelentősen javította a szegediek életminőségét a Budapesti körúti útfelújítás is.

 

Mészáros Tamást először 2014-ben tisztelték meg bizalmukkal a választók, majd ötéves munkájának eredményeként 2019-ben ismét nagy fölénnyel nyerte el a körzetet kihívóival szemben.

 

Névjegy

Mészáros Tamás (MSZP)

Körzete: Tarján, valamin Fodorkert és Gedó egy része

 

Eredményei a ciklusban

  • Belső-Tarján közterületeinek teljes felújítása a Zöld Város Programban.
  • A Tarjáni Óvoda felújítása.
  • A Budapesti körút felújítása a Sólyom utcától az Űrhajós utcáig.

 

 

A Zöld Város Belső-Tarján Projekt jelentősen javította Szeged legrégebbi lakótelepén élők életminőségét: megújultak a zöldfelületek, a járdák és az utcabútorok.

 

Teljesen kizöldült és megfiatalodott Szeged legöregebb lakótelepe, Belső-Tarján 

– A közel egymilliárd forint uniós támogatásból és 41 millió forint önkormányzati önrészből megvalósult fejlesztés három képviselői körzetet is érintett. Az én választókerületemből a Budapesti körút–József Attila sugárút–Retek utca–Szamos utca által határol terület volt benne. Az egyik leglátványosabb változás éppen a Retek utcában történt, ahol szinte faltól falig megújultak a közterületek – mondta Mészáros Tamás.

 

A zöldterületek megújítása során Belső-Tarjában összesen 227 fát ültettek, 37 ezer négyzetméter gyepet vetettek, és több mint 1100 négyzetméter cserjét és évelőt telepítettek, valamint kutyafuttatót alakítottak ki többi között a Budapesti körúton. Közösségi kert létesült a Bite Pál utcai panelházak tövében, ahol több itt élő család az egész évre való zöldséget is megtermelheti magának. 

 

Közösségi kert Tarjánban (fotó: Iványi Aurél)

 

Emellett játszóterek fiatalodtak meg, új padok, utcabútorok kerültek ki a közterületekre.

 

Mészáros Tamás hozzátette: más jelentős fejlesztések is megvalósultak Tarjánban az utóbbi években. Utakat és járdákat állítottak helyre. Döntően európai uniós támogatással és a szegedi önkormányzat önrészével 

  • felújították a Budapesti körúti rendelőt, az intézmények közül
  • az Építő utcai, a Kemes utcai és Tünde téri óvodát.
  • Megújult a Tarjáni Kéttannyelvű és a Weöres Sándor Általános Iskola.
  • Átadták a Tarján széle és Algyő közötti kerékpárutat.

Ezek együttesen több milliárd forintnyi fejlesztést jelentenek az itt élőknek és szegedieknek egyaránt.

Utak, járdák, kerékpárutak, kerékpáros utak újultak meg (fotó: Iványi Aurél)

 

Néhány napja adták át a Tarjáni Óvodát

Szeged tizenegyedik felújított óvodája is Tarjánban található, mindössze néhány napja adták át a városrész legújabb ékességét, a Tarjáni Óvodát. 

 

A Bölcsőde utca épületegyüttes a város kiemelt óvoda- és bölcsődefelújítási programjának már tizenegyedik megújult intézménye, ezekre eddig összesen 3,8 milliárd forintot költött a szegedi önkormányzat, többségét európai uniós forrásból fedezték, de a város is hozzájárult 800 millió forinttal.

Gyerekek, óvodai dolgozók és a szülők is elégedettek (fotó: Iványi Aurél)

 

Az 1977-ben épült, az idén negyvenöt éves óvodán eddig nem végeztek ekkora korszerűsítést: most 390 millió forintból újították fel kívül-belül. Új szigetelést, új nyílászárókat kapott az épület, és napelemeket a tetőre, a Zöld Város Program része, hogy a mostani felújításnak köszönhetően 60 százalékkal csökken az intézmény energiafelhasználása. Az energetikai fejlesztések mellett új játékokat, utcabútorokat is kapott az óvoda.

 

Évek óta folyamatosan, szakaszosan zajlik a Budapesti körút felújítása, korábban a Csillag tértől a Víztorony térig újult meg a terület, ebben a ciklusban pedig egy második ütem keretében a Sólyomtól az Űrhajós utcáig. A tervek szerint a munkák hamarosan folytatódnak: és új burkolatot kap a körútnak az Űrhajós utca és József Attila sugárút közötti szakasza is.

 

Megújult környezetben színes programokkal építenek közösséget

Az intézmények, középület, utak és járdák megújítása mellett Mészáros Tamás kiemelkedően fontosnak tartja a közösségi élet fejlesztését.

 

– Az elmúlt években többször is osztottunk egynyári virágot, árvácskát vagy rózsatöveket az itt élőknek, amik a panelházak előkertjeiben találtak otthonra, ezzel segítve, hogy az egykor szürke panelváros élhető, zöld, otthonos lakókörzetté váljék. Emellett rendszeresen szervezünk nagy sikerrel családi napokat, a közösségi programok új helyszíne pedig a Tarjáni Infopont lett.

 

Tarjáni napokon (fotó: Iványi Aurél)

 

Arról is beszélt a képviselő, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan támogatja a körzethez tartozó oktatási-nevelési intézményeket különféle eszközbeszerzéssel, játékvásárlással, a felmerő kisebb-nagyobb kéréseik teljesítésével.

 

– Természetesen folyamatosan a lakosság igényeinek megfelelően telepítünk padokat, biciklitárolókat, szállítunk ki a társasházakhoz komposztot, védjük a lakóházak előkertjeit telepített vadászkerítésekkel – mondta végül Mészáros Tamás.