Kivételesen győzött a józan ész: mentesülhetnek a kötbér megfizetése alól a földgázzal spóroló önkormányzati cégek

A Szetáv esetében ez 190 millió forintot jelent.
Kékes Viktória

2023. február 02. 10:02

Kivételesen győzött a józan ész: mentesülhetnek a kötbér megfizetése alól a földgázzal spóroló önkormányzati cégek

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben az önkormányzati cégek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség hatvan százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen negyven százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb huszonöt százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt – jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium.
 

Ez azt jelenti, hogy a jogszabály-változás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest már akár negyven százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára. A döntés a települési távhőszolgáltatókat is mentesítheti a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

 

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott hatvan százalékot. 

 

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az MVM kötbért vetett ki azokra a távhőszolgáltató cégekre, amelyek spóroltak a gázzal. (A takarékoskodást egyébként a rezsitámogatás egyik feltételéül szabta meg a kormány.) A Szegedi Távhőszolgáltató például októberre 90, decemberre pedig 100 milliós számlát kapott.