Mennyire lehet mocskos ez az egyetem? – Ceglédi Zoltán jegyzete

Az országos sajtó idehaza vízfejű. Ez gyakran annyit jelent, hogy fővárosi újságírók írnak fővárosi ügyekről fővárosi szerkesztésű lapokba – országosnak hazudott fővárosi közönségnek. Ritka alkalom, hogy egy Budapesten kívüli téma is helyet kapjon efféle hasábokon. Még ritkább, hogy ez egy pozitív, a helyiek számára büszkeségre okot adó ügy legyen. Általában a szégyen fut végig a csatornákon.

2021. április 25. 10:10

Mennyire lehet mocskos ez az egyetem? – Ceglédi Zoltán jegyzete

Szeged számára az egyetem szállít ilyen ügyeket. Sajnos. Emlékezetes a koronavírus-járvány berobbanása idején külföldön síelő, majd fertőzötten karantén helyett műtőbe vonuló Rovó rektor botránya, akit ekkor ismert meg először igazán a szélesebb közvélemény. Szintén egy ország csodálkozott rá arra is, milyen méltatlan és zilált keretek között vezényelte le az egyetemi „modellváltásról” szóló szavazást. Most pedig itt a takarítási ügy.

Röviden: a szegedi egyetemen új cég fog takarítani. A munkáért idén vélhetőleg közel 750 milliót fognak kifizetni, ami az előző vállalkozó díjának mintegy háromszorosa. Az új cég közbeszerzés nélkül nyerte el a munkát. Egyik, a szerződéskötéskor még aktív tulajdonosa az SZTE Beszerzési Igazgatóságának Közbeszerzési Irodáján dolgozik, ügyvivő szakértőként. Busás előleg is járt a munkához. A cégben korábbi fideszes önkormányzati képviselőjelölt is feltűnik, de bár ez lenne a legnagyobb gondunk!

Az igazi gond kettős.

  • Egyfelől a direkt pénzügyi rész. Az új cég ugyanis az előző takarítók mintegy száz dolgozóját is átvette – azaz erős a gyanú, hogy a korábbi szolgáltatást akarják folytatni, csak immár az erre fordítható közpénzt megemelve és lefölözve. Ami most, a mindenféle dimenzióban összeomlást, leépülést hozó járvány idején nem fér bele. Most tényleg egyetlen egyetemnek sincs plusz néhány százmilliója arra, hogy ismerősök, cégtársak és pártemberek pénztárcáját tömögesse. Nem fér bele. A pandémia megnehezíti a fizetős, pláne külföldi hallgatók toborzását, és nem várt kiadásokat jelent a fejlesztésben és működtetésben – ugyanakkor, hangozzék bármilyen egyszerűen is ez, pont a jelenléti oktatás hiányában kevesebb „takarítandót” jelent. Csak jobb helye lenne annak a pénznek, amit az SZTE-n szó szerint eltakarítanak.
  • A másik gond absztraktabb, messzebb nyúló hatású. Arról van szó, hogy a városok elveszítik az egyetemeiket – pláne a nem fideszes vezetésűek. A sértett és mohó kormánypárt a helyi értelmiség inkubátora helyett káderlerakattá változtatja ezeket az intézményeket. Szomorú. Intellektuális sűrűsödési pontok helyett pártfinanszírozási „pénzkiléptető” pontokká válhatnak. Roppant káros. Büszkeségre okot adó helyi intézményből pironkodást okozó kudarccá alakulhatnak. Egy egyetem dolga az lenne, hogy megragadjon mindent, ami a városban, megyében, régióban okos, szép, értékes, és azt magasabb szintre emelje. Rang legyen az „egyetemi város” megjelölés. Legyen főszereplő és hivatkozási pont a nemzetközi kapcsolatokban, tudományos és művészeti együttműködésekben.

Az SZTE a fentiek közül sok pozitív kritériumnak is megfelel. Sok okból lehet rá büszke minden szegedi. De minden takarítási ügy, minden politikai akció a szegedi polgárokat rövidíti meg. Tőlük veszi el a pénzt, a jó érzést és a hírnevet. Őket szégyeníti meg, amikor körbeszaladja az országot a hír. Ha van lista arról, mit kell helyrehozni egy esetleges kormányváltás után, és addig is milyen dúlást-romlást kell lassítani, egészen biztos, hogy a felsorolásban az egyik első az: adjuk vissza az egyetemeket a városoknak, a helyi közösségeknek!

Igen, Szegeden is.

Ceglédi Zoltán