Mennyibe kerül az idei budapesti tűzijáték? Ne kérdezgessen ilyet!

A Magyar Turisztikai Ügynökség azt felelte a Párbeszéd Magyarországértnak, hogy ez az adat tíz évig nem nyilvános.
Garai Szakács László

2022. július 17. 17:07

Mennyibe kerül az idei budapesti
tűzijáték? Ne kérdezgessen ilyet!

Az Átlátszó által üzemeltetett Ki mit tud?-on keresztül adott be közérdekűadat-igénylést a Párbeszéd Magyarországért az augusztus 20-i fővárosi tűzijátékkal kapcsolatosan. Egészen pontosan

 

„a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését”

 

kérte ki a párt, amire a Magyar Turisztikai Ügynökség azt válaszolta:

 

„Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

 

A kormány korábban azt közölte „az ünnepi rendezvénysorozat csúcspontja Európa legnagyobb tűzijátéka lesz”.

 

Viszonyításképpen: a tavalyi gurulmadaras, aranyozott Szent István-szobros ünnepségsorozat összesen 12 milliárd forintba került.

 

Mivel egy ilyen ünnepségsorozatnak is van operatív törzse, annyit lehet már tudni Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkártól, a testület vezetőjétől, hogy „a tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz.”