Menjünk Katarba! – Bod Péter jegyzete

Ha már a válogatott nem jutott ki a világbajnokságra, menjenek ki oda a magyar szurkolók. Ezt üzente haza Katar magyarországi nagykövete, Korom Ferenc – olvasható a Nemzeti Sport Online-on megjelent interjúban.
Bod Péter

2022. november 23. 16:40

Menjünk Katarba! – Bod Péter jegyzete

Bámulom a monitort, és nem hiszek a szememnek. Még egyszer elolvasom, és meggyőződtem, hogy a magyar diplomata tényleg ezt mondta. Arra az újságírói kérdésre, hogy mit üzen a magyar szurkolóknak, érkezett a magától értetődőnek látszó nagyköveti válasz, hogy „jöjjenek bátran.”

 

Tényleg nem tudom, ki melyik világban él. Én abban, hogy nem bátorság, hanem pénzkérdése, hogy valaki úgy dönt: repülőjegyet vesz, szállást foglal, belépőjegyet vesz, és kiutazik Katarba. Korom Ferenc jól láthatóan egy másik, az enyémtől alapvetően különböző világban él. 

 

Itthon a teljes népesség hetven, de inkább nyolcvan százaléka a nemrégiben kirobbant gazdasági válság előtt is hónapról hónapra élt. Ha feltették a kérdést, hogy havi jövedelméből képes-e félretenni, akkor a munkavállalók nyolcvan százaléka nemmel válaszolt. 

 

A helyzet ekkor sem volt rózsás, amit még külön elkeserítővé tett és tesz, hogy átlagjövedelem dolgában szinte az össze régiós vetélytársunk elhagyott bennünket az elmúlt tíz évben. A valamikori bezzegország, Magyarország Szlovákiával, Lengyelországgal és Romániával összemérve marad és maradt le folyamatosan. A cseheket nem is említem, mert olyan távol vagyunk tőlük, hogy a hátukat sem látjuk.

 

Ilyen előzmények után rontott rá az energiaválság és az infláció különös kettőse a magyar társadalomra és gazdaságra. Aki kiszolgáltatott volt, még kiszolgáltatottabb lett. Ennek az országnak a döntő többsége mostanság azon töri a fejét: lesz-e még pénze kenyeret, tejet és felvágottat venni a hónap végén. Marad-e pénz a gyerek iskolai ebédjének befizetésére? Nem tudja, hogyan lesz majd képes lépést tartani az emelkedő gáz- és villanyárral.

 

Az elmúlt évtizedek legszerényebb karácsonyára készül a magyar családok többsége. Már a könyvajándék is a luxuskategóriát jelentheti a fa alatt, és ekkor biztatja a katari magyar nagykövet hazája fiait és lányait, hogy „jöjjenek bátrán” Katarba.

 

A NER ölmelege, vele a pénz, az átlagot messze meghaladó életszínvonal és jövedelmi viszonyok tényleg ilyen érzéketlen fatuskót csinálnak az emberből?

 

Csodálkozom, pedig nem kellene. Igen, ilyet.

Címlapon

mutasd mind