Menekülő ukrán civileket lőttek aknavetővel orosz katonák Irpenyben, két gyerek is meghalt (frissítve)

Az esetről videó készült. Az orosz Pravda eközben Oroszország barátai közé sorolta az Orbán-kormány vezette Magyarországot.
Cservenák Zoltán

2022. március 06. 16:49

Menekülő ukrán civileket lőttek aknavetővel orosz katonák Irpenyben, két gyerek is meghalt (frissítve)

A 444.hu vette észre az ukrán Pravdán, hogy Irpenyben az ideiglenes tűzszünet ellenére aknavetővel lőtték az egyik hidat az oroszok. A híd annak a humanitárius folyosónak a része, amin keresztül a lakosság a városból távozhatna.

 

CNN: gyerekek is meghaltak

 

A CNN is beszámolt arról, hogy vasárnap reggel heves lövöldözés volt Kijev nyugati és északnyugati részén. Két aknavető vagy tüzérségi lövedék csapódott be egy ellenőrzőpontba, hogy civilek Irpiny elővárosából átjuthassanak Kijevbe. Az ukrán hatóságok szerint három ember meghalt, köztük két gyerek.

 

 

Elmaradt a tűzszünet Mariupolban

 

Eközben Mariupolban lényegében elmaradt az ukrán idő szerint 10 órára, magyar idő szerint 11 órára meghirdetett evakuálás, mivel az orosz katonák csak rövid időre hagyták abba az ágyúzást. A helyi polgármester most mindenkit arra kér, ne induljon el, mert lelőhetik az oroszok. Több helyen is azt írták, néhány busz tudott lakosokat szállítani, de sokan a városban rekedtek.

 

Andrij Ignatov, a mariupoli városi tanács képviselője elmondta, a bomnázás folytatódott Mariupolban és környékén, ezért a menekültekért Zaporizzsjából elindult buszkonvoj nem érkezett meg.

 

“Mariupol városvezetése a humanitárius folyosó kialakításán dolgozik, a kormányunk minden szinten dolgozik, szóval reménykedjünk, hogy ma az egész konvoj bejut. Mert tegnap készültünk rá, de sajnos az ellenségünk vagy ellenfelünk nem engedte, hogy evakuáljuk az embereket, bár már sorakoztak az evakuálásra. Remélem, ma kapunk egy kis levegőt, ami lehetővé teszi a civilek evakuálását”

 

– magyarázta Ignatov.

 

További civil célpontokat kereshetnek az oroszok

 

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország további lakott területeket is bombázni készül, annak érdekében, hogy megtörje a civil ellenállást és rontsa a honvédők katonai morálját. „Az ukrán ellenállás mértéke és ereje továbbra is meglepte Oroszországot. Válaszul lakott területeket célzott meg több helyen, köztük Harkovban, Csernyihivben és Mariupolban” – áll a minisztérium legfrissebb, Ukrajnáról szóló hírszerzési közleményében.

 

 

Zelenszkij: 8 rakétát lőttek ki Vinnicjára

 

Az ukrán elnök Facebookon is közzétett videójában azt mondta, 8 rakétát lőttek ki az oroszok a „békés és jószándékú Vinnicja ellen, ami soha semmilyen módon nem fenyegette Oroszországot. Rakétacsapás. Kegyetlen és cinikus. A repülőtér teljesen megsemmisült”.

 

Zelenszkij ismét arra kérte a Nyugatot, hogy jelöljön ki repüléstilalmi övezetet Ukrajna fölött, ha erre nem hajlandó, akkor adjanak legalább repülőket, hogy megvédhessék magukat. Szombati hír, hogy Lengyelország hajlandó MiG–29-eseket adni az ukránoknak, cserébe, ha kapnak amerikai gépeket, amik leváltják a MiG-eket.

 

 

Bucsát és Hosztomelt elfoglalták

 

Olekszij Arestovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója jelentette be dél körül, hogy az orosz támadó alakulatok, elfoglalták Hosztomelt és Bucsát. Arestovics a CNN-nek azt mondta, az oroszok 

 

„sok gyereket megsebesítettek, és nem engedik evakuálni őket, annak ellenére, hogy a legmagasabb állami szinten számos felhívást tettek közzé annak érdekében, hogy biztosítsanak zöld folyosót Bucsából és Irpinyből. Sok gyerek van a pincékben.”

 

 

Orosz Pravda: Magyarország Oroszország barátja

 

A HVG vette észre, hogy az orosz putyinista pártlap, a Pravda szerint vannak még barátai Oroszországnak a világon, ilyen:

 

  • Magyarország
  • Kína
  • Latin-Amerika
  • Egyiptom
  • Egyesült Arab Emírségek
  • Szíria

 

Nincs ehhez mit különösebben hozzátenni, Orbánék nagyon keményen megdolgoztak azért, hogy rajta legyenek a listán.

 

 

Odesszát is bombázhatják

 

Oroszország az odesszai kikötő megtámadására készül, figyelmeztet az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a Facebookon megjelent beszédében azt mondta, Oroszország bombázni készül Odesszát, a Fekete-tenger partján fekvő dél-ukrajnai kikötővárost.

 

 

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind