Melegrekordok dőltek meg 2021 utolsó napján

A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt pénteken, szilveszter napján – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
Cservenák Zoltán

2021. december 31. 19:32

Melegrekordok dőltek meg 2021 utolsó napján

Pénteken szokatlanul enyhe levegő áramlott az ország legnagyobb része fölé, így az északkeleti megyék és a Balaton-part kivételével 10 és 18 Celsius-fok között alakultak a csúcsértékek.

 

Mostanáig december 31-én 16,5 fok volt az országos rekord, ezt Sopronban mérték 1920-ban. 

 

Pénteken viszont az ugyancsak Győr-Moson-Sopron megyei Fertőrákoson 18 fokot is mértek, így az előzetes adatok alapján ez az új országos napi melegrekord is. 

 

Érdekességként azt is megjegyezték, hogy a régi csúcshoz képest csaknem 10 mérőállomásukon mértek magasabb értéket.

 

A fővárosi szilveszteri rekord 2002 óta 14 fok volt. Ennél csaknem másfél fokkal magasabb értéket is mértek pénteken. Az új budapesti rekord 15,4 fok lett, amelyet Pestszentlőrincen regisztráltak.

 

Szegeden 15 fokot mértek ma.

 

Érdekesség, hogy a december 31-i országos minimumrekordot Miskolcon mérték 1923-ban, akkor -26 fokot mutattak a hőmérők.

 

A meteorológiai szolgálat azt írta, hasonlóan enyhe idő lesz az új év első napján is.

 

 

(Nyitóképünkön fürdőzők a Balatonban az ábrahámhegyi strandon 2021. december 31-én. Az Ábrahámhegy SE nyolcadik alkalommal rendezte meg az óévbúcsúztató mártózást a helyi önkormányzat, vállalkozók, borosgazdák és magánszemélyek támogatásával. A fürdőzésen közel százan vettek részt. Fotó: MTI/Varga György)

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind