Megveszed egy cég negyedét 750 ezerért, ami 2 milliárdos uniós támogatást kapott, miközben a vejed Rogán Antal

Ez ám az üzlet! Most viszont nyilvánosságra kell hozni az uniós támogatás részleteit.
Cservenák Zoltán

2022. április 30. 12:27

Megveszed egy cég negyedét 750 ezerért, ami 2 milliárdos uniós támogatást kapott, miközben a vejed Rogán Antal

A többi között az ilyen „bravúros” üzletek miatt van baja az Európai Uniónak a magyar jogállamisággal és a korrupcióval.

 

Az Átlátszó írta meg még februárban Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök új apósának, Obrusánszki Zsoltnak a történetét, aki nem sokkal azután vette meg 750 ezer forintért a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft. 25 százalékát, azaz negyedét, hogy a cég 2 milliárd 232 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy uniós vidékfejlesztési programban 2019-ben.

 

Az oknyomozó portál azt is írta: a nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás – és benne immáron Obrusánszki Zsolt – így egy 14,1 milliárdos keretből kapott 2,2 milliárd forintot. Brüsszeltől.

 

A megnyert projekt 2 milliárd 399 millió forintos, ezért 167 millió forint önerőt kell bele tennie a cégnek. A lap szerint a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft. beszámolójában nem szerepel az elnyert pályázati pénz, csupán a 47 milliós saját tőkét tüntették fel.

 

Érdekesség, hogy a Rogán após 2020 augusztusi feltűnése után nem sokkal, 2021-ben a Budapest Bank 315 millió forint kölcsönt adott a Ductusnak. A Budapest Banknak jó kapcsolata van az Obrusánszki családdal, a pénzintézet 1 milliárd 580 millió forintot adott földvásárlásra Rogán apósáéknak. Korábban a Telex egyébként arról írt, a banknál vezérigazgató-helyettesként dolgozik Puskás András, Rogán régi bizalmasa.

 

Most viszont úgy néz ki, nyilvánosságra kell hozni a Rogán Antal apósának adott kétmilliárdos EU-támogatás részleteit. A Telex azt írja, a HVG a Transparency International Magyarországgal közösen pert indítottak az Agrárminisztériummal szemben, adja ki a Ductus-szal megkötött szerződéseket is. A lap és az Amnesty megnyerték a pert.

 

A bíróság jogerős döntése értelmében ki kell adni

  • a beérkezett pályázatok számát,
  • valamennyi pályázó nevét,
  • a nyertes pályázók számát,
  • a nyertes pályázók nevét,
  • az összes beérkező pályázatot,
  • a nyertes pályázókkal megkötött szerződéseket,
  • az eddig elutalt összegeket minden pályázónak,
  • kik bírálták el a pályázatokat,
  • ki végzi az ellenőrzést, és
  • milyen ellenőrzések voltak eddig.

 

(Telex, Átlátszó)

Címlapon

mutasd mind