Megvannak az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok: az ELTE és a Debreceni Egyetem után Szegedre vették fel a legtöbb elsőst

A számok alapján az SZTE még mindig az egyik legnépszerűbb magyar egyetem.

2020. július 24. 09:35

Győzelmi jelentéssel ért fel az SZTE-nek a felvételi ponthatárok bejelentése. Mint Rovó László rektor az erről szóló szerdai esti sajtótájékoztatón elmondta:

7300-an adták be jelentkezésüket első helyen a szegedi egyetemre, és ebből 5906-an jutottak be valamelyik karra.

Ez a szám éppen csak elmaradt a tavalyi csúcsévtől.

Szeged stabilan tartja harmadik helyét a hazai felsőoktatási intézmények sorában, mert az ELTE és a Debreceni Egyetemet követően ide jelentkeznek, és ide jutnak be legtöbben az első éves hallgatók

– mondta el Fendler Judit, az egyetem kancellárja.

A felvettek száma az egyetem számítása szerint a külföldi hallgatókkal és a pótfelvételiken eredményes szereplőkkel együtt 8 ezerre növekedhet.

Az új tanévben több kar, így az orvos- és egészségtudomány, a jogi, a gazdasági, a bölcsészettudományi növelni tudta a felvett elsőévesek számát, és ugyancsak növekedett a mesterképzésben résztvevők száma. 

A számoknál maradva a soron következő tanévben 3677-en alap-, 856-an mester-, 969-en osztatlan képzésben, és 404-en felsőoktatási szakképzésben kezdhetik meg tanulmányaikat a ma rendelkezésre álló statisztikák szerint. Fontos tudni, hogy

4930-an állami ösztöndíjas, míg 976 hallgató önköltséges formában kezdhetik meg szeptembertől tanulmányaikat az SZTE-n

– sorolta az adatokat Gellén Klára, az egyetem oktatási rektorhelyettese.

Fendler Judit kancellár, Rovó László rektor, Gellén Klára oktatási rektorhelyettes, és Szakál Péter oktatás igazgató a csütörtök esti tájékoztatón. Továbi fotók a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva láthatók (fotók: Iványi Aurél)

Legtöbb hallgatót, 909 a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karra vettek fel. A második helyezett a gazdaságtudományi képzés lett 840 új hallgatóval. Az orvostudományi karra 275, fogorvosnak 77, egészségtudományi szakra 352, gyógytornásznak 187 diákot vettek fel. A műszaki képzési területekre 293-an nyertek felvétel, agrárképzésre pedig 260-an. 

A BTK-n belül kiugróan magas az itt anglisztikai alapképzésben induló hallgatók száma, 142, ettől alig marad el a pszichológia, 127, míg kommunikáció és médiatudományi szakra 99-en nyertek felvételt. 

A teljesség igénye nélkül: a jogi karon 221-en első éves lesz, míg biológia szakon 127, gazdasági informatikusként 101 hallgató vág neki a tanévnek, programtervező informatikus szakon pedig 334 új egyetemi polgár vág neki az első évnek. A mesterszakokra az idén 10 százalékkal több hallgatót vettek fel, így 2020 szeptemberében 856-an kezdik meg ez irányú tanulmányaikat.

A legtöbb pontot, 452-öt a leendő magyar- és olasztanároknak kellett elérniük, 437 pont kellett a pszichológiára való bejutáshoz, az általános és a fogorvos szakra egyaránt 402 pont volt a belépő, de a kommunikáció szakra is legalább 400 pont volt szükséges.

A tavaly felvettek számához képest csupán 4 százalékkal maradnak el az idei számok, ami a koronavírus-járvány számlájára írható leginkább – hangzott el. Ám, ez a különbség viszonylag könnyen ledolgozható a pótfelvételi eljárásokon – hangzott el Rovó László rektortól. Aki köszöntőjét azzal kezdte, hogy nagyon fárasztó, de eredményes minisztériumi tárgyalásokon vannak túl, arról érkezett meg az egyetem vezetése a csütörtök esti, a rektori hivatalban tartott sajtótájékoztatóra. 

Rovó szerint nem merült fel, hogy elvennék az SZTE-től az orvosképzést

A szeged.hu a sajtótájékoztató után azzal a kérdéssel fordult Rovó Lászlóhoz, hogy a minisztériumi tárgyalásokkal kapcsolatos kijelentése értelmezhető-e úgy, hogy sikerült elhárítani azt a veszélyt, hogy kiszakítsák a szegedi egyetemi képzés rendszeréből az orvos- és az egészségtudományi képzéseket.

Erre az SZTE első embere úgy reagált, hogy maga is olvasta az erről szóló sajtóhíreket, de azokat túldimenzionáltnak nevezte. Az elmondottakhoz annyit tett hozzá: nem merült fel annak lehetősége, hogy az egyetem szervezeti rendje megváltozna. Ezzel cáfolta azt az értesülést, ami szerint az egységes orvosképzés érdekében felmerült volna egy olyan terv, hogy egyetlen egyetem kötelékében vonnák össze a hazai orvos- és egészségtudományi képzést, ami a jövőben kikerülne az SZTE képzési rendjéből.

Korábban írtuk:

A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre

– ismertette Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Bódis József elmondta: a nagy egyetemek nagyjából úgy szerepeltek az általános felvételi eljárásban, mint az elmúlt években.

A felvett elsőéves hallgatók számát nézve az ELTE az első, amit a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem követ. Jelentősen előrelépve a Budapesti Gazdasági Egyetem idén a negyedik a rangsorban.

A legmagasabb pontszámot, 445-öt, idén a nemzetközi biztonság és védelempolitika szakon kellett elérni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Mesterképzésben idén 8 százalékkal magasabb a felvettek aránya, az első helyen itt is az ELTE áll, amit a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ – közölte Bódis József.

A diákok 20 órától, a bevált gyakorlat szerint, SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról.

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 ezer 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést.

Még korábban írtuk:

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a több mint 91 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

Az egyetemi szakok ponthatárai este 8 óra utáni percekben lettek nyilvánosak a felvi.hu oldalon. A jelentkezők SMS-t is kapnak eredményükről, ezek kiküldése a következő órkában elméletileg folyamatos.

Szegedi Tudományegyetem általános orvos szakára 402 ponttal lehetett bekerülni, tavaly ehhez több, 428 pont kellett. 

A felvételin maximálisan 500 pontot lehet elérni.

Cikkünket frissítjük.

Tovább olvasom