Megvan az új Orbán-kormány névsora, Lázár János építési és beruházási miniszter lesz (frissítve)

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.
Cservenák Zoltán

2022. május 13. 16:21

Megvan az új Orbán-kormány névsora, Lázár János építési és beruházási miniszter lesz (frissítve)

Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni. Orbán Viktor ennek a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki – mondta a sajtófőnök.

 

Az új Orbán-kormányban két szót nem találni: oktatás és egészségügy.
 

Orbán Viktor 

 • Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd.
 • Az Agrárminisztériumot Nagy István,
 • a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
 • az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
 • a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
 • az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd.
 • a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost,
 • a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert,
 • a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt,
 • a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel.
 • A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
 • a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti.
 • Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,
 • Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

 

Az is eldőlt, hogy az oktatás és az egészségügy továbbra sem kap külön minisztériumot az 5. Orbán-kormányban sem.

 

Az egészségügy eddig Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt volt, ez vélhetően így is marad, kérdés, hogy Pintér minisztériumába helyezik-e a közoktatást, vagy esetleg megkapja a felsőoktatás fölött eddig diszponáló Palkovics László, aki a Technológiai és Ipari Minisztériumot vezetheti innentől, esetleg a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére felkért Csák Jánosé lesz az oktatás. Vélhetően utóbbi verzió érvényesül és Csák – egyetemi tanárként – a kultúra és az innováció mellett felelhet a teljes magyar oktatásért.

 

Frissítés:

 

Közben a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat egyik indoklása alapján a hvg azt írja, hogy Pintér Sándorhoz kerül majd a köznevelés is. 

 

A Nemzeti Védelmi Szolgálatról szóló egyik cikkelytervezetből lehet kiolvasni, hogy valóban Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül a közoktatás. A tervezet részletes indoklásban ugyanis az szerepel, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hatásköre a belügyminiszter által irányított ágazatok közül – a kormányzati szolgálati jogviszonyban állók kivételével – a köznevelési és a szociális intézményekre nem terjed ki. – olvasható a cikkben.

 

Egy másik árulkodó jel van a hvg szerint: az új kormányból kimaradt miniszter, Kásler Miklós közös képet posztolt Pintér Sándorral.

 

A törvénytervezetből egyébként nem lehet kiolvasni, hogy melyik miniszter melyik területet kapja majd, ehhez meg kell várni a kormányrendeletet.

Címlapon

mutasd mind