Megújult Szeged kilencedik óvodája Makkosházán: több mint száz kisgyerek költözött vissza a megszépült épületbe

Tavaly nyáron kezdődött és csütörtökön délután átadták a nyolc hónap alatt felújított Makkosházi óvodát, ahol több mint száz kisgyermeket tudnak fogadni. A paneltechnológiával épült intézmény teljes energetikai korszerűsítésen ment keresztül. A 280 millió forintból megújult intézményt csütörtökön délután Botka László polgármester adta át.
Rafai Gábor

2022. március 03. 17:29

Megújult Szeged
kilencedik óvodája Makkosházán: több mint száz kisgyerek költözött vissza a megszépült
épületbe

– Egy önkormányzat részéről a legjobb családtámogatás az, ha a szülők, a családok úgy érzik, hogy biztonságban és szép környezetben vannak napközben is a gyermekeik 

 

– mondta Botka László csütörtökön délután a felújított Makkosházi óvoda átadásán.

 

Emlékeztette a megjelenteket arra, hogy Szegeden egy átfogó óvodafelújítási program zajlik, 2017 óta ez már a kilencedik óvoda a városban, amelyik teljesen megújult. Az idén újabb három óvoda – a Gyertyámos utcai, a Tarjáni és a Gedói – fog megfiatalodni. Szegeden eddig 6 bölcsődét is felújíttatott az önkormányzat, további kettőt pedig az idén fog korszerűsíteni.

 

Botka László a Makkosházi óvoda felújításáról elmondta, az intézmény energetikai korszerűsítésére 280 millió forintot fordítottak, amelyből 220 millió forint európai uniós támogatás, a többi pedig a város önrésze.

 

A munkálatokat nyolc hónappal ezelőtt, tavaly júliusban kezdték.

Az 1990-ben épült, 108 férőhelyes Makkosházi óvoda a panel- és a kertvárosrész határán a város egyik legfiatalabb óvodaépületével rendelkezik. A panel technológiával épült intézmény három különálló, magastetős részből álló épületegyüttesénél több mint harminc év után azonban időszerűvé vált már a korszerűsítés.

 

A munkálatok során többek között kicserélték az óvodaépület korszerűtlen homlokzati nyílászáróit, elkészítették az épületek teljes homlokzati és hőszigetelését. Hő- és vízszigetelést kapott a tetőfödém. Új villámvédelmet is kiépítettek és hófogókat helyeztek fel a tetőre, ahol napelemek is helyet kaptak.

 

 

A meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszereket is korszerűsítették. Az óvodaépületek belső elektromos hálózatának részleges felújítását is elvégezték és alacsony energiafogyasztású LED-világítást telepítettek. 

 

Új beléptető- és informatikai rendszer létesült, új főelosztót telepítettek, a gyengeáramú rendszereket és a riasztórendszer kábelhálózatát is kicserélték. Akadálymentesítették is az épületet, valamint új tároló és karbantartó helyiséget alakítottak ki és kibővítették a tárgyalót. A felújítással érintett részeken kicserélték a belső ajtókat, válaszfalak is épültek, a belső terek falait pedig kifestették. A csoportszobák külső árnyékolást kaptak és szúnyoghálókat szereltek fel az ablakokra. Az épületen kívül felújították a külső korlátokat és taposórácsokat, a rámpához új térburkolat készült. A kivitelező a közbeszerzési eljárásban nyertes Püspöki Építőipari Kft. volt.

 

 

2017 óta megújult 

  • az Építő utcai,
  • a Tabán utcai,
  • a Garam utcai,
  • a Tünde téri,
  • a Kemes utcai,
  • a Klebelsberg-telepi,
  • a Cső utcai és
  • a Jerney Utcai Óvoda,
  • valamint a most elkészült a Makkosházi Óvoda.

 

Az óvodafejlesztési program jelenleg a Gyertyámos utcai, a Tarjáni és a Gedói óvodában zajlik. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 3 milliárd 810 millió forintot fordított, amiből 3 milliárd 36 millió forint uniós támogatás, a többi önkormányzat saját forrása.  A tervek szerint a fejlesztés a Felsővárosi óvoda energetikai korszerűsítésével folytatódik.