Megújult épületben, érdekes kiállításokkal várja régi és új látogatóit a Móra Ferenc Múzeum

A 2020-as esztendő egyik legfontosabb szegedi fejlesztése a Móra Ferenc Múzeum épületének felújítása volt. A fejlesztéshez az Európai Unió közel 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, amelyhez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata további több mint félmilliárd forint saját forrást biztosított.

2021. január 01. 08:40

1883-ban jött létre a Móra Ferenc Múzeum elődje, ekkor még a Városi Könyvtár részeként. 1896-ban felavatták a „Közművelődésnek” épített Kultúrpalotát, amelynek később, Tömörkény István után, a névadója, Móra Ferenc is volt igazgatója. A II. világháború alatt szükségbúvóhelyként is üzemelő ikonikus épület mindig is fontos szerepet játszott a szegediek életében. Utolsó nagyobb horderejű fejlesztése 1986–1989 között volt, így eljött az ideje, hogy a XXI. századhoz alkalmazkodó intézménnyé váljon, és megszépüljön közvetlen környezete is.

2019 januárjában kezdődött a Móra Ferenc Múzeum épületének teljes felújítása, és idén augusztus 14-én újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt az intézmény.

A megújult épületben négy új kiállítással várják a látogatókat. A „Folyónk és földje” című természettudományi kiállításon Szeged főutcáját, a Tiszát, ehhez kapcsolódóan az Alföldet, és annak élővilágát ismerhetik meg a látogatók interaktív és játékos formában. Az állandó kiállítást Máté Bence fotói színesítik.

A „MÓRA RENGETEG – A zöld Móra” című kiállítás szintén állandó éke lesz a múzeumnak. A tárlaton a múzeum névadója, Móra Ferenc író, költő, újságíró, régész és könyvtáros szerteágazó életútját és munkásságát ismerhetik meg a látogatók. Móra Ferenc harminc évig munkatársa, 1917-től haláláig igazgatója volt a szegedi múzeumnak, így a kiállítás egyfajta tisztelgés is személye előtt.

A két új állandó kiállítás mellett két időszaki kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A „Honfoglalás – Ahogy Munkácsy megfestette” című tárlat azt járja körbe, hogy milyen előzmények után született meg Munkácsy Mihály gigantikus méretű festménye, a Honfoglalás. Gábor Áron rézágyúja is megérkezett Szegedre. Az ágyút a „Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja” című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők több 1848-49-es ereklye mellett, amelyek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból, valamint a Móra Ferenc Múzeum történeti anyagából származnak. A négy új kiállítás mellett egy új látványosság is várja a látogatókat: a múzeum épületének tetején két kilátót is kialakítottak, ahonnan madártávlatból csodálhatják meg a látogatók Szeged belvárosát.

Mindemellett a szegedi Vár épülete is megújult. Ebben egy helytörténeti kiállítás kapott helyet: „Utazz a múltba! Szeged története, ahogy még nem láttad” kiállítás az egykori szegedi Vár történetéről, boszorkányperekről, betyárokról és a Nagyárvízről tár fel érdekes dolgokat a látogatók előtt. A város felőli oldalon bemutatják az Erzsébet-templom oldalfalait is, a Mária Terézia kapu mentén pedig végleges város felőli bejárat létesült a pénztárral. A beruházás eredményeként a Móra Ferenc Múzeum magas színvonalú, interaktív és kibővített kiállításokkal vonzóvá tett kulturális központtá vált, amely megőrzi a jövő generációi számára a szegedi múltat.